חפש:
אתרי מורשת

מסלול יגור

בשנת 1922 התיישבה בפתח נחל יגור קבוצה "אחווה" – עשרה חלוצים שהקימו את קיבוץ יגור. ביגור נרשמו דפים מתוך ההיסטוריה של היישוב ושל מדינת ישראל. מסילת רכבת העמק; הסליק הגדול של ה"הגנה"; ייבוש ביצות העמק; רצח שלושת חברי יגור בפאתי הקיבוץ בשנת 1931 על ידי כנופיית עז א-דין אל-קסאם; פעולות הפלמ"ח לפיצוץ הרדאר בחיפה; "הנוטרים" ומתנדבי "הבריגדה"; שחרור המעפילים מעתלית בשנת 1945; אלה ועוד מובאים ומסופרים במרכז המבקרים "יגור זה סיפור"ובסליק הגדול של ההגנה בצפון הארץ.

ב-1937 נבנה בקיבוץ יגור הסליק המרכזי של היישוב היהודי בצפון ארץ ישראל. מרחבי אירופה נשלחו כלי נשק ותחמושת אל הארץ והוחבאו בהסתר בסליק התת-קרקעי הגדול. בלילות נפרק הנשק במחנה שמעל הקרקע והורד דרך פתח סודי וסמוי, המצויד במנגנון מתוחכם אל הסליק שמתחתיו. ביוני 1946, ב"שבת השחורה", פרצו אלפי חיילים ואנשי משטרה בריטיים ליגור בחיפושם אחר נשק לא חוקי, אנשי פלמ"ח ועולים בלתי לגאליים. במשך שבוע הפכו הבריטים כל אבן ברחבי הקיבוץ הנצור, עד שצינורות האוורור של הסליק עוררו את חשדם. לאחר חפירה לעומק ופריצה דרך הקיר הגיעו הבריטים אל הסליק המרכזי וגילו את הנשק הרב שהוסתר בו.

מה באתר: הביקור ב"מסלול יגור" כולל את מרכז המבקרים "יגור זה סיפור" במבנה רכבת העמק וצפייה בסרט על תולדות קיבוץ יגור, תצפית המשטרה הבריטית, וכמו כן ביקור וירידה אל "הסליק הגדול" של ה"הגנה" עם תצוגת נשק מרשימה, סיפורי "השבת השחורה" וצפייה בסרט "הסליק הגדול".

לילדים: הביקור והסיורים מתאימים לכל הגילאים, החל מגיל 10 ועד 100.

את המסלולים ניתן לעשותו בצורה מודולרית או על פי סדר שונה, הכל לפי בחירתכם, הנושא והעניין. הגישה לאתרים נוחה ואתם מוזמנים לבקר במקומות ובאתרים השונים.

"הסליק הגדול" – משך הביקור כשעה
כניסה וירידה אל סליק המרכזי של ה"הגנה" בצפון, צפייה בתערוכת הנשק מתקופת מלחמת העצמאות, סיפור "השבת השחורה" ביגור ומבצע שחרור המעפילים מעתלית, וצפייה בסרט "הסליק הגדול".

מרכז מבקרים "יגור זה סיפור" – כשעה
ביקור במרכז המבקרים "יגור זה סיפור" במבנה רכבת העמק, צפייה בסרט על תולדות קיבוץ יגור, שחזור פסי רכבת העמק וקרון הרכבת, "גן אביבים" ותצפית המשטרה הבריטית.

"מסלול יגור":  "הסליק הגדול" יחד עם מרכז המבקרים "יגור זה סיפור" –  כשעתיים
ביקור במרכז המבקרים "יגור זה סיפור" במבנה רכבת העמק, וצפייה בסרט על תולדות יגור, שחזור פסי רכבת העמק  וקרון הרכבת, "גן אביבים" ותצפית המשטרה הבריטית,  כניסה וירידה אל הסליק המרכזי של ה"הגנה" בצפון הארץ, סיפורי “השבת השחורה”, ושחרור המעפילים מעתלית, תערוכת הנשק וצפייה בסרט "הסליק הגדול".

"מסלול יגור הגדול" – כשלוש שעות
ביקור במגוון אתרי "מסלול יגור", ביניהם תצפית נחל יגור, מגדל המים, העמדה בפתח הוואדי, סיפורי בית הקברות הישן (תקופת העלייה השלישית והרביעית). אלה יחד עם ביקור במרכז המבקרים "יגור זה סיפור" במבנה רכבת העמק, המשטרה הבריטית, כניסה וירידה אל "הסליק הגדול" של ה"הגנה", עם סיפורי "השבת השחורה" ותצוגת הנשק.

יצירת קשר עם האתר

מסלול יגור