חפש:
אתרי מורשת

מתחם תחנת הרכבת ההיסטורית של צמח

תחנת הרכבת בצמח אשר נבנתה על ידי העות'מאנים, היא תחנת קצה ואחת התחנות הראשיות של שלוחת הרכבת החיג'אזית מחיפה לדרעא שנקראה לימים "רכבת העמק". מבני התחנה נבנו בהדרגה החל מיוני 1905 ופעילותו הסדירה של קו הרכבת החל ב-1906.

המבנים הייחודיים לתחנת צמח: מגדל מים כפול, מוסך קטרים, סובבן קטרים – Turntable, מתקני קרנטינה ומבני מכס. בתקופת המנדט הבריטי התווספו מיכל מזוט תת-קרקעי ומגדל שמן עילי.

תחנת הרכבת של צמח נכבשה במלחמת העולם הראשונה (25.9.1918) על ידי חטיבת הפרשים האוסטרלים (A.L.H) מספר 4. במלחמת העצמאות (18.5.1948) התנהל בשטח התחנה קרב קשה מול הצבא הסורי. במרס 1948, פוצץ גשר הרכבת ליד קיבוץ גשר ובכך הופסקה פעילותה של תחנת צמח.

לאורך תקופה של כ-66 שנה, שימש מתחם התחנה את צה"ל והמועצה האזורית עמק הירדן. החל משנת 2013 שוקמו ושוחזרו רוב מבני התחנה ההיסטורית על ידי מועצה לשימור אתרי מורשת בישראל ותכנית מורשת במשרד ראש הממשלה, בשיתוף עם המכללה האקדמית כנרת. במתחם הוקם המרכז ללימודי ארץ ישראל, במסגרתו הוקם מרכז מבקרים ייחודי המספר את סיפורה של רכבת העמק וסיפורה של תחנת צמח.

במרכז המבקרים ניתן לנוע בין מבני התחנה ההיסטוריים וליהנות מטיילת, מסרטון ומתערוכה המתארים את קו רכבת העמק האגדית ותחנת הרכבת של צמח. התחנה ממוקמת סמוך לשפת הכנרת, כ-1.5 ק"מ מצומת צמח על כביש 92. התחנה מתופעלת ומקיימת סיורים מודרכים על ידי סטודנטים ללימודי ארץ ישראל.

יצירת קשר עם האתר

שעות פעילות ושפות הדרכה