אתר הראשונים בנגב, קיבוץ רוחמה

הסיפור שלנו: אתר הראשונים בנגב ממוקם במבנה ביטחון ישן בקיבוץ רוחמה שבנגב הצפוני, ומספר על מאבק ההתיישבות במקום משנת 1911.

ראשיתה של רוחמה בקבוצת צעירים שעלו מרוסיה ונתקלו בקשיים רבים בתהליך ההתיישבות בארץ. הקבוצה רכשה שטח אדמה בנגב, מתוך אמונה שהמהלך יסייע לקבוע את גבולות המדינה בעתיד.

במהלך זה הפכו חברי הקבוצה לראשוני המתיישבים במקום, והקדימו בחזונם את דוד בן־גוריון.

בשנים שלאחר מכן חרבה רוחמה שוב ושוב. הטורקים, האנגלים והבדואים אחראים, בתורם, לסיכול ההתיישבות. קשיי ההתמודדות עם ההתנכלויות ועם מצב הביטחון, לצד מזג האוויר המדברי ואסונות הטבע הרבים,

גרמו למתיישבים לעזוב את רוחמה בשנת 1936. שנים מאוחר יותר, ב־1944, עלה למקום גרעין של השומר הצעיר, ומאז ועד ימינו היישוב מתפתח, פורה ומשגשג.

החוויה שלנו: האתר מציג בתמונות, במפות, במסמכים ובתצוגה אור־קולית את הקמת היישוב. ניתן לבקר גם בבאר המשוחזרת, שהיא השריד היחיד מרוחמה המקורית. לצד הבאר יש גן פסלים, אוסף כלי חקלאות מהתקופה,

וכמה משוריינים ממלחמת העצמאות. באזור רוחמה אפשר לראות עתיקות ביזנטיות ופסיפס.