בית גרושקביץ, מוזיאון וארכיון לתולדות קריית מוצקין

ההחלטה בדבר הקמת קריית מוצקין נפלה בשנת 1933, וזהו היישוב היחיד בארץ שהוקם על ידי “ארגון המעמד הבינוני בחיפה”. חברי הארגון היו מזוהים עם מפלגת “הציונים הכלליים”, רובם עצמאיים בעלי עסקים קטנים בחיפה. מטרת הארגון הייתה לאפשר לחבריו חיי רווחה בבנייה צמודת קרקע, במרחק סביר ונגיש לעסקיהם בעיר הגדולה.

שמו של היישוב החדש מנציח את המנהיג הציוני אריה לייב (ליאו) מוצקין שנפטר באותה השנה. טקס הנחת אבן הפינה התקיים ביום ג’ (“פעמיים כי טוב”), א’ בחשוון תרצ”ה (9.10.1934). במאי 1935 נחנך המבנה הראשון – מגדל המים. מיד לאחריו החלה בניית הבתים הראשונים מתוך 440 יחידות הבנייה המתוכננות. המוזיאון והארכיון ההיסטורי לתולדות העיר שוכן בבית ראש המועצה הנבחר הראשון (1945-1958) אריה לייב גרושקביץ (1897-1960). המשפחה שכלה את בנה יחידה אהרון במלחמת העולם השנייה. ביתם נתרם לצרכי ציבור ושימש משך שנים רבות כספריית ההשאלה העירונית. בשנת 2004, שנת ה-70 לקריה, הוחלט לשפץ את המבנה, לשמרו ולכונן בו את מוזיאון הארכיון ההיסטורי לתולדות העיר. בשנת 2006 נחנך המוזיאון.

מה באתר: הארכיון כולל בין היתר פרוטוקולים ומסמכים מקוריים משנת 1935, למעלה מ-10,000 תמונות מחיי הקריה, תצלומי אוויר מתקופות שונות, דגם הקריה ושכונת הצריפים משנות ה-40, תיקים אישיים וסיפורי מייסדים, פרסומים, קטעי עיתונות ועוד.בחלק המוזיאוני מאות פריטים המייצגים את התקופה במבחר תצוגות נושאיות מרתקות: אולם אודיו וידאו, מצגות מחיי התקופה ועוד.

לקהל הרחב:
 אפשרות לסיורי שטח נושאיים: “בעקבות ראשונים”, “מורשת קרב”, “בתי כנסת” ועוד. ביקורים מודרכים במוזיאון ומגוון פעילויות מותאמות לקהלי יעד שונים החל מילדי גנים ותלמידי בתי ספר ועד גמלאים.

לילדים:
 הדרכה פעילה, דפי משימות ופעילות (לקבוצות ו/או כיתות בתי ספר, בתיאום מראש).