מוזיאתר, כפר הנוער בן שמן

כפר הנוער בן שמן הוכרז כאחד מ-50 אתרי מורשת ותקומה לאומית לשימור, ולא בכדי. קחו פסק זמן, חזרו במנהרת הזמן 100 שנים לאחור ובואו אל אתר שבו ייסד נחום וילבוש ב-1905 את בית החרושת לשמן “עתיד”. בקרו בחצר הפנימית שבה ייסד ישראל בלקינד את “קריית ספר” לתורה ולמלאכה ב-1906, את המקום שבו הגה וייסד בוריס שץ, מייסד בצלאל בירושלים, את הכפ”ת (הכפר התעשייתי) הראשון ב-1910, ובנה בתים ואכלסם באמנים תימניים שהועסקו בצורפות. שובו אל המקום שבו התחיל מכון וולקאני אותו ניהל יצחק וולקנסקי ובה נהגה רעיון המשק המעורב שממנו צמח מושב העובדים, המשיכו אל החצר הפנימית המשוחזרת שבה ייסד ד”ר זיגפריד להמן ב-1927 את כפר הנוער בן שמן. מאז ועד היום התחנכו ועדיין מתחנכים בתנאי פנימייה ילדים ובני נוער מכיתה א’ עד י”ב, לומדים ועובדים. רבים ממקימי ההתיישבות העובדת ומנהיגי המדינה היו חניכים בכפר.

“בשבילי בן שמן זה המקום שבו עברתי מהילדות אל עולם הנעורים והבגרות. השנתיים וחצי שהייתי בבן שמן קבעו את מהלך חיי בעתיד”, שמעון פרס, 2008.

מה באתר: מרכז מבקרים ובו סיפורי מורשת אודות הוויה חינוכית, ערכיות, ציונית מראשית המאה ה-20 ועד ימינו. במוזיאתר תוכלו לראות את הטלסקופ ואת מערכת השמש שנתן פרופ’ אלברט איינשטיין ב- 1928 לידידו, מייסד כפר הנוער ד”ר זיגפריד להמן.

לקהל הרחב: סיורים מתקיימים בתיאום טלפוני עם שוקי שוקרון.

לילדים: המוזיאון מופעל על ידי תלמידים. יש הפעלות לילדים, לרבות גן זאולוגי.