יגור זה סיפור - מסלול יגור, קיבוץ יגור

בסוף שנות ה-30 נבנה כאן הסליק המרכזי של ההגנה בצפון ארץ ישראל, וכלי נשק ותחמושת הובאו בהסתר (אפילו מחברי הקיבוץ) למתקן התת-קרקעי. בלילות, נפרק הנשק בצריף פח שמעל הקרקע והורד מטה דרך פתח סודי המצויד במנגנון מתוחכם.

אך זהו רק חלק מסיפור היישוב שנולד בזכות קבוצת אחווה – עשרה חלוצים שהתיישבו בשנת 1922 בפתח נחל שומריה, שהפך לנחל יגור- שבמורדות הכרמל. עם השנים נשזרו קורות הקיבוץ וחבריו בהיסטוריה של היישוב היהודי בארץ.

מרכז המבקרים “יגור זה סיפור” – שנפתח בסיוע המועצה לשימור אתרים ושוכן במבנה אבן ישן של  שומר המסילה של רכבת העמק – יציג בפניכם את המורשת העשירה של יגור, מתקופת ייבוש הביצות ועד ימינו.

אל תוותרו: “מסלול יגור” הגדול, כולל את הסליק, מרכז המבקרים, בית העלמין  הישן מהעליה השניה והשלישית,מבנה המשטרה הבריטית, מגדל הקירור של בתי הקירור ועוד…

ניתן באופן חופשי לטייל בשבילי הכרמל עפ”י סימוני שביל ישראל ולתאם מראש ביקור באתרי “מסלול יגור”.

הידעת? ב”שבת השחורה,” 29 ביוני ,1946 פרצה הדוויזיה השישית של הבריטים- 4,000 חיילים… ליגור, בחפשם אחר נשק לא חוקי ואנשי ההגנה ופלמ”ח. לאחר חפירה לעומק ופריצה דרך הקיר הגיעו אל הסליק הגדול וגילו את הנשק שהוסתר בו. ועוד 32 סליקים ברחבי הקיבוץ. כל הגברים נלקחו למעצר והמשק תוחזק בידי הנשים.

בתיאום מראש: 054-6833075

לאחר שיורם טהרלב- בן יגור, נאסף ונקבר בבית העלמין בקיבוץ יגור, מתקיימת הפעלה משיריו שנבעו מנופי יגור,  ולסיום לייד קברו עם השיר “ההר הירוק… לשכב בצילך כרמל”.

עם הצמד ענת ואלכס ושירונים ביד. בתיאום מראש 054-6833075. לקבוצות בלבד.

ב’מסלול יגור’ יש אתרים נוספים- בתיאום מראש ובתשלום. www.yagur.com/maslulyagur