מוזיאון ובית ראשונים ע"ש יעקב ואייל הורביץ, מגדל

מגדל, ישוב יהודי מימי בית שני, מוזכר בתלמוד כ”מגדל נוניא” ו”מגדל צבעא”. מאז חורבן בית שני הידלדל היישוב היהודי בהדרגה ומאז המאה החמישית אף אינו מוזכר במקורות. רק לאחר הכיבוש הערבי, במאות מאוחרות יותר, התיישבו במקום פלאחים ערבים שקראו למקום “מג’דל”. בשנת 1910 חודש היישוב היהודי במקום, תחילה כחווה חקלאית פרטית של חובבי ציון מרוסיה בהנהלת משה גליקין. מטרת החווה הייתה להכשיר את חלוצי העלייה השנייה לעבודה חקלאית. בחווה חיו ופעלו בין השאר אישים שלימים היו לשם דבר בתולדות היישוב בארץ, ביניהם יוסף טרומפלדור וחברי הקומונה שלו: זלמן ליפשיץ, דוד צירקין, צבי שץ ואחרים. עוד פעלו בחווה נתן חרובי, צבי חומסקי, שמואל פיקסמן, דגוג העבודה, י.ח. ברנר ורבים אחרים. בשנות ה-20 התפרקה החווה, המקום קיבל מעמד של מובה ומשנת 1949 הוכרז כרשות מקומית. המוזיאון הוקם בשנת 1998 באחד מהמבנים הראשונים של החווה.

מה באתר: מרכז הדרכה והסברה למורשת העלייה השנייה ולהכרת תולדות היישוב ותושביו; תצוגה של תמונות ומסמכים מימיה הראשונים של מגדל כחווה וכמושבה, המתארת באופן כרונולוגי את התפתחותה של מגדל.

לקהל הרחב: סיורים מודרכים במוזיאון, בחצר החווה וכן סיורים מודרכים באתרים השונים במושבה: מעיין נון, וילה מלצ’ט, מגדל המים הראשון ומגדל השמירה.

מוזיאון ובית ראשונים עש יעקב ואייל הורביץ, מגדל

• שבתות וחגים: