מוזיאון הרעות במצודת כ"ח

מייסודו של יהודה דקל

מצודת כ”ח, שנקראה בעבר ‘משטרת נבי יושע’, היא אתר עלייה לרגל. מדי שנה מגיעים לכאן מאות אלפים, לפנינת נוף נדירה עם תצפית נפלאה על עמק החולה. הם מטפסים ב’שביל הפלמ”ח’, פוקדים את קבר האחים ושואבים כח מסיפור הגבורה שהתחולל פה במלחמת העצמאות. פעמיים תקפו כוחות הפלמ”ח וה”הגנה” את המשטרה ונהדפו. רק בהתקפה השלישית נכבשה המצודה ואז ניתן לה השם “מצודת כ”ח” לזכר 28 (כ”ח) הנופלים בקרבות על כיבושה.

את הקמת המוזיאון יזם יהודה דקל ז”ל. יהודה היה חבר הכשרת הצופים בקיבוץ דפנה, ש-12 מחבריה ושלושה ממפקדיה נפלו בקרב השני על המשטרה. את הנופלים, חבריו הקרובים, הכיר אישית. מאז הקרב בתש”ח לא הרפה מחלומו–חזונו: להנציח את נופלי קרבות נבי יושע במוזיאון שבמרכזו יעמוד נושא הרעות. ברוח זו חברו אישים ומוסדות למועצה לשימור אתרי מורשת בישראל והקימו את מוזיאון הרֵעוּת.

המוזיאון ומורשתו

ב-10 בינואר 2014 יום השנה השישי לפטירתו של יהודה דקל, נחנך המוזיאון שבו תצוגה מרתקת בשילוב אמצעי מדיה מתקדמים ביותר. המבקרים יגיעו מקבר האחים והאנדרטה אל חצר רחבה שבמרכזה ניצב פסל הרעות, יצירת הפסל עמנואל הצופה, חבר הכשרת דפנה. בצדה הצפוני נמצאת הכניסה למוזיאון ובדרומה קיר המצודה, עליו מסומן המקום שנועד לפיצוץ ולפריצה בקרב השני. בעת הביקור במוזיאון, נתוודע לסיפורה של המצודה- משטרת נבי יושע. החל מבנייתה במהלך המרד הערבי (1936-1939), כחלק מביצור הגבול הצפוני, ועד לשלושת ההתקפות של כוחות ההגנה והפלמ”ח כנגד לוחמי צבא ההצלה שתפסו את המשטרה, עם עזיבת הבריטים. דגש מיוחד על רעות הלוחמים מופיע כבר בכניסה למוזיאון, בדבריו המרגשים של הסופר והמשורר חיים גורי, המחבר בין סיפורי המקום לשיר הרעות שכתב. בהמשך ישנה התייחסות מיוחדת לסיפור הלוחמים- הכירות עם הכשרות הפלמ”ח המגוייסות, סיפורים אישיים ועדויות. בסוף המסלול ניצב קיר ההנצחה לכ”ח הנופלים. לכל אחד מהחללים מוקדשת במוזיאון מגירת הנצחה אישית בה נשמרים החפצים. חלקם אף שולבו בתצוגה כדי להראות באנושיותם הפרטית את הצעירים אשר הפכו במותם לגיבורים לאומיים.

במהלך הביקור מוקרן סרט (לבחירה משני סרטים, לפי התאמה לקהל היעד). הסרט, מלא עוצמה ומעורר מחשבה והוא ילווה את הצופים גם לאחר תום הביקור במוזיאון. בסמוך למוזיאון מספר שבילי טיולים- שביל הפלמ”ח, ממנו עלה הכוח הפורץ בליל הירח השחור של י”א בניסן תש”ח, נחל קדש (על תוואי שביל ישראל), קרן נפתלי ועוד.

גורמים רבים שותפים למימון הפרויקט: מועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, ציוני דרך – תכנית מורשת במשרד ראש הממשלה, באמצעות יוזם התכנית, לשעבר מזכיר הממשלה עו”ד צבי האוזר, משרד התרבות והספורט, המשרד לפיתוח הנגב והגליל, JNF – USA, גרמניה JNF KKL, JNF – KKL, יק”א, קק”ל, תורמים פרטיים בהם משפחת דקל, סטף ורטהיימר, קיבוצי הגליל, חברי הכשרת הצופים “דפנה” – לוחמי קרבות נבי יושע ועוד.

פעילות לילדים-

סיור במוזיאון עם חוברת “מגלי העבר”

משחקים – פינת משחקים לכל הגילאים

בחוה”מ ובחופשת הקיץ- פעילות חווייתית למשפחות- “אנו הפלמ”ח” ובשעות החשיכה- “לילות פלמ”ח” א”ש לילה מלהיב!

ובנוסף מיצג הקרב השני בעזרת טכנולוגיית מציאות רבודה

הנגשה: מוזיאון הרעות פותח את שעריו ומציע סיורים מונגשים- לאנשים עם מוגבלות בשמיעה (מלווה בתרגום לשפת הסימנים ומכשור הגברה אישי), לאנשים עם מוגבלות בראיה (כולל עזרי המחשה, תיאור קולי, סרט בליווי תיאור קולי) ולאנשים עם מוגבלויות קוגניטיביות (הדרכה בפישוט לשוני ואמצעי המחשה). *לחלק מהסיורים נדרש תיאום של לפחות שבועיים מראש.

מחירון (ליחידים)
מבוגר 26 ש”ח