הסכם השילומים עם גרמניה כמנוע צמיחה של צי הסוחר הישראלי
יום ראשון, ג’ בסיוון, 9 ביוני, בין השעות: 15:00-09:30
לרגל שבעים שנה לראשיתו של מימוש הסכם השילומים בתחום הספנות תחנך במוזיאון הימי הלאומי תצוגה חדשה שמוקדשת להשפעת ההסכם על התפתחות צי הסוחר הישראלי. ההסכם חולל שינוי דרמטי ומהיר בצי הישראלי, שהפך בעקבותיו לצי חדיש ומודרני, עם 49 אוניות חדשות, מרביתן אוניות מטען וחלקן אוניות נוסעים, ונשא למרחוק את שמה של המדינה הצעירה.
חנוכת התצוגה החדשה תתקיים במסגרת יום עיון שנתי שיוקדש הפעם לנושא זה. ביום העיון נעמוד על ההקשרים הרבים הנוגעים ל”אוניות השילומים” – החל בוויכוח המר שניטש בארץ סביב החתימה על ההסכם, דרך אופן יישומו בדגש על התחום הימי, השפעתו על יחסי ישראל גרמניה ועל כלכלתן של שתי המדינות, חלקן של האוניות בעיצוב זהותה של ישראל הצעירה וטיפוח הגאווה הלאומית, ועד לשאלות האסטרטגיות הנוגעות לחשיבותו של צי סוחר לאומי, במיוחד לנוכח המציאות הפוקדת את ישראל כיום.
יום העיון מתקיים זו השנה השלישית, כחלק מחידוש מסורת החגיגות של “יום הים”, שהייתה נהוגה בישראל ובתפוצות מאמצע שנות ה־30 עד אמצע שנות ה־50 של המאה החולפת. האירוע יתקיים בשיתוף פעולה בין המוזיאון הימי הלאומי למכון למדיניות ואסטרטגיה ימית במרכז לכלכלה כחולה וחדשנות בחיפה. מדי שנה מוצגות במסגרת יום העיון נקודות מבט שונות – אזרחיות ולאומיות, מחקריות ומעשיות, היסטוריות ועכשוויות – בניסיון להבין את מקומו וחשיבותו של המרחב הימי בהוויה הישראלית.
תוכנית יום העיון
09:30 | התכנסות וכיבוד קל
10:00 | מושב ראשון: תרומת הסכם השילומים להתפתחות צי הסוחר הישראל
מנחה: יותם יקיר, מנכ”ל מוזיאוני חיפה
אלי גליקמן, נשיא ומנכ”ל “צים” – דברי פתיחה
ד”ר יעקב טובי, חוקר ומרצה, אוניברסיטת חיפה – פרגמטיזם מוסרי – סיפורו של הסכם השילומים הישראלי־גרמני ב־1952
עדי שלח, אוצרת המוזיאון הימי הלאומי – דם. כסף. אוניות – הסכם השילומים כמנוע צמיחה של צי הסוחר הישראלי
שאלות ותשובות
11:00 | הפסקת קפה
11:30 | מושב שני: השפעת הסכם השילומים על התפתחות יחסי ישראל־גרמניה
מנחה: עידו גלעד, המכון למדיניות ואסטרטגיה ימית
עירית חן, החוג להיסטוריה של עם ישראל, האוניברסיטה העברית בירושלים והמרכז ללימודי גרמניה ואירופה, אוניברסיטת חיפה – אוניות השילומים כגשר בין ישראל לגרמניה.
פרופ’ ד”ר מיכאל וולפסון, אוניברסיטת צבא גרמניה, מינכן, המכון להיסטוריה – השילומים – עובדות ואגדות על גרמניה החדשה – הרצאה מקוונת.
רב־חובל בכיר יוחנן כהן, איש “צים” בעבר – עדות אישית מההפלגה באוניות השילומים.
שאלות ותשובות
12:40 | הפסקת צהריים – כיבוד קל – סיור עצמאי בתצוגה החדשה
13:30 | מושב שלישי: אוניות הנוסעים – גיבוש זהות ישראלית וגאווה לאומית
מנחה: עדי שלח, אוצרת המוזיאון הימי הלאומי
אבנר שץ, הגנזך ההיסטורי של צים – אוניות השילומים – מבט מהארכיון.
ד”ר סמדר ברק, בלשנית וחוקרת אומנות במרחב הציבור, יד יצחק בן־צבי – “מוזאונים צפים” – על יצירות האומנות באוניות הנוסעים של צים.
רותם קפלן, מנהלת אוסף המרכז לחקר העיצוב בישראל, שנקר, “בקרו בישראל והפליגו באוניות צים” – סיפורם של הדימויים החזותיים בצי הלאומי.
הרצאה מסכמת: פרופ’ שאול חורב, ראש המכון למדינויות ואסטרטגיה ימית במרכז לכלכלה כחולה – הסחר הימי לישראל וממנה בתקופת “חרבות ברזל” – אבחנות ראשוניות.ההשתתפות ללא
עלות, בהרשמה מראש
לפרטים נוספים לחצו כאן
המוזיאון הימי הלאומי, דרך אלנבי 198, חיפה