חפש:
0
סל קניות

אין מוצרים בסל הקניות.

אירועים

ממסד ועד טפחות בכפר הנוער עיינות

תכנית הסיור

יום שישי, י”ז באלול תשפ”ד, 20 בספטמבר 2024

09:30  – התכנסות על קפה במוזיאתר

סרטון וסיור קצר ברפת ההיסטורית בעקבות שימור מבנה הרפת

מורשת תרבות, נופים ונכסים, המקרה של מישור החוף הדרומי – שיח עם פרופ’ עירית עמית כהן – חוקרת ופעילה בקשרים בין שימור, תכנון ופיתוח. 

ביקור בארכיון הכפר ע”ש חגי יהודאי – הבניינים המודרניסטיים –

תכניות העבר מול שיפוצי ההווה – בשרטוטים, תמונות והכרות עם יומני המייסדת

בבניין המרכזי ובחדר עדה פישמן-מימון, תצפית על הבתים הראשונים בעיינות

ומבט מבחוץ על תכנון קאופמן

ביקור באולם ע”ש לוי אשכול ותערוכה במבואת יונתן כרמון  

צפיה בראיון עם האדריכל שמעון טוכלר בנושא השתמרות מבנים

סיום משוער 12:30

מסוף שנות העשרים החלו לראשונה יהודים ליישב את אזור החולות שהשתרע מעבר לרכס הכורכר, ממערב למושבות יהודה הוותיקות. ההתיישבות באזור זה, ששימש עד לאותה עת מעין קו גבול טבעי, התאפשרה תודות לשיתוף פעולה בין יוזמות הון פרטי והון לאומי שפעלו זו לצד זו.

נקודת ההתיישבות הראשונה באזור הייתה אחוזת המטעים ‘גן רווה’ שהוקמה בשנת 1928 ביוזמה פרטית ובאמצעות מימון פרטי.

בין השנים 1927-1943 נרכשו על ידי קק”ל עוד 9,220 דונם מאדמות הכפר קוביבה הסמוך, ובזה אחר זה הוקמו: בית חנן (1929), משק הפועלות עיינות (1930), נטעים (1932), בית עובד (1933) ותחנת הניסיונות חוות מרדכי (1935).

מפעל ההתיישבות שינה את נוף האזור, ויצר לראשונה רצף ישובים יהודי ממושבות יהודה הוותיקות ועד למישור החוף, דרומית ליפו. מגוון הישובים והמוסדות שקמו על הקרקע הביא לידי ביטוי את עקרונות ההתיישבות שקידם יו”ר קק”ל דאז, מנחם אוסישקין: גאולת הארץ, הלאמת הקרקעות וקידום החינוך הלאומי.

משק הפועלות הגדול ‘עיינות’ הוקם מן החולות בידי הפועלות שהפכו אותו עם הזמן לגן פורח ולמוקד חברתי וחקלאי שתרם את חלקו לפיתוח האזור.

במאורעות 1936-1939 עמד משק הפועלות שהיה אז הישוב הדרומי בחבל, בקו החזית. המשק הותקף מספר פעמים על-ידי תושבי הכפרים הערבים הסמוכים: נבי רובין, יבנה וקוביבה. בסיוע הפועלות הדף כוח המגן שישב במקום את הפורעים ובכך מנע פגיעה בשאר יישובי החבל.

בשנה זו מציין כפר הנוער עיינות 94 שנים להיווסדו.

הוא אחד מעשרות כפרי נוער הפועלים בישראל היום, יצירה ישראלית ייחודית שאין לה אח ורע בעולם. עיינות הינו חלק מכפרי הנוער שהחלו דרכם לפני קום המדינה והם אוצרים בחובם תשתית היסטורית המייצגת פרק בעל משמעות ותרומה ייחודיים לסיפור הקמת המדינה.

הכפר שנבנה כמשק הפועלות, תוכנן ונבנה לפי תכניתו של ריכארד קאופמן, בתקופת הזמן שבין 1931-1947. מבני משק הפועלות מהווים את גרעין המרכז ההיסטורי הבנוי של כפר הנוער עיינות.

במהלך שנים אלו נבנו במקום כעשרה מבני מגורים, חינוך וקהילה ועוד עשרות מבנים ומתקני משק בהם רפת, לולים, ברכת מים גדולה ועוד. זהו מקבץ נכסים פיזיים זה שתוכנן על פי ערכי האדריכלות המודרנית, ברוח ערכי הבאוהאוס והינו ייחודי במרחב הישראלי.

תכנון המבנים הופקד בידיהם של אדריכלים מודרניסטיים ובהם ריכארד קאופמן, אלזה גדעוני ואחרים. הבניה נוהלה על ידי המחלקה להתיישבות של הסוכנות, במימון משאבים שגויסו הן על ידי ויצו שהייתה שותפה להקמת המקום, והן על ידי מועצת הפועלות, הקק”ל ומוסדות הישוב.

מאז 2006 פועל הכפר לחדש, לשמר ולפתח את המרכז ההיסטורי, לשמרו חי ופעיל, ולחשוף אותו ואת סיפורו המיוחד לציבור הרחב במסגרת סיורי מוזיאתר עיינות.

להרשמה לחצו כאן

הישארו מעודכנים

    אירועים קרובים
    ממסד ועד טפחות בכפר הנוער עיינות
    9/20/2024 9:30 am
    // 12:30 pm
    עוגיות

    אתר זה משתמש בעוגיות כדי לשפר את הפונקציונליות של האתר, לספק לך חוויית גלישה טובה יותר ולאפשר לשותפים שלנו לפרסם לך.

    מידע המפרט על השימוש בעוגיות באתר זה וכיצד ניתן לדחות אותם, ניתן לצפות במדיניות העוגיות שלנו.

    על ידי שימוש באתר זה או לחיצה על “אני מסכים”, אתה מסכים לשימוש בעוגיות.