בית הראשונים פרדס חנה-כרכור

“בית הראשונים” הוא הארכיון ההסטורי הציבורי, ארכיון המשפחות והמוזיאון המקומי, כאן נאספת, נשמרת ומוצגת ההסטוריה והמורשת של פרדס חנה-כרכור.
כרכור ופרדס-חנה הוקמו בנפרד, ואוחדו למושבה אחת בשנת 1969.

אדמות כרכור נרכשו בשנת 1913 על-ידי אחוזת לונדון א’, התארגנות פרטית של יהודים באנגליה. התישבות הקבע החלה רק אחרי מלחמת העולם הראשונה. אנשי כרכור הצליחו להקים ישוב תוך התגברות על קשיים איומים, כמו העדר מקור מים משמעותי במשך שנים, עד 1932, העדר חשמל, העדר תשתיות, תקציב דל ועוד.

פרדס-חנה, האחות הצעירה, הוקמה ביוזמת פיק”א, שרכשה את אדמות ראביה והכינה תכנית ותשתית למושבה החדשה. המושבה תוכננה כמושבת הדרים, שכל תושביה יתפרנסו מפרדסים. כל אחד מהאיכרים שאושרו על-ידי פיק”א הוכיח שהות של כמה שנים בארץ, הפקיד בקופת פיק”א פקדון של 500 לא”י או 800 לא”י, וסיפק אישור על יושרו. ב-15 במרץ 1929 החלה ההתישבות במושבה.

מה באתר: המבנה הוא מבנה הסטורי לשימור. הוא נבנה כגן הילדים הראשון בפרדס חנה, בשנת 1930, כיום הוא כולל, כאמור, ארכיון עשיר במידע אודות שתי המושבות מאז הקמתן וגם לאחר האיחוד.

לקהל הרחב: ביקורים וסיורים מודרכים למשפחות או לקבוצות נערכים על פי הזמנה ותיאום מראש. ניתן לקיים אצלנו גם אירועים משפחתיים. הארכיון עומד לרשות הציבור.

לילדים: בית הראשונים מקיים סיורים והדרכות לכל תלמידי כתות ד’ בישוב, וכן מקים שיתופי פעולה עם בתי הספר המקומיים השונים.

בית הראשונים, רחוב שביל התלמיד 2, פרדס חנה-כרכור