מוזיאון האצ"ל בשוני, בנימינה

קורותיו של מבצר שוני (פארק ז’בוטינסקי), השוכן במרחב כפרי פסטורלי המשתרע בין זכרון יעקב לבנימינה, עתיקים הרבה יותר מכפי שנראה ממבט ראשון.

בימי המקרא היה כאן הכפר שומי (“שוני” הוא שיבוש השם המקורי), שאף נזכר בתלמוד. הרומאים הקימו כאן תיאטרון ובריכות מים שקיבלו את מימיהן ממעיינות נחל תנינים הסמוך, הצלבנים הוסיפו לאתר מבצר קטן והעות’מאנים בנו חאן מרשים דמוי מבצר. ב-1913 רכש הברון רוטשילד את המקום כדי ליצור רצף חקלאי מזכרון יעקב עד חדרה. ב-1939 הקימו חניכי תנועת בית”ר נקודת התיישבות סמוכה – תל צור. בעקבותיהם באו לוחמי האצ”ל שהקימו באתר זה בית ספר לאימוני לחימה. משוני הם אף יצאו לפעולות שונות, בהן הפריצה לכלא עכו (4 במאי 1947).

כיום מצוי במתחם זה מוזיאון האצ”ל, המתעד את תולדות הארגון הצבאי הלאומי, את פעילותו בשוני ואת הפריצה לכלא עכו, ובמקום מוקרן חזיון אורקולי על האצ”ל. הביקור מתאים לילדים מגיל 10.

אל תוותרו: ביקור במוזיאון ההתיישבות, בתיאטרון הרומי ובמוזיאון הפסלים הסמוך, שבו עשרות פסלי אבן, עץ וברונזה.

הידעת? על השטר של 100 שקלים ישנים, שעליו התנוססה דמותו של זאב ז’בוטינסקי, הופיעו גם קשתות המבנה של חאן שוני.

מוזיאון האצ"ל בשוני, פארק ז'בוטינסקי, בנימינה

שעות פתיחה בתיאום מראש בלבד