מוזיאון המושבה הר-טוב, מושב נחם

כיצד “נעלמת” מושבה שלמה מפני הארץ? על קו התפר שבין השפלה להרי ירושלים פונתה בימי מלחמת העצמאות המושבה הר-טוב ומעולם לא זכתה לקום מחדש.

הכול החל בחנוכה תרנ”ו (1895) – חלוצים מבולגריה עלו על הקרקע והקימו מושבה סמוך לכפר ערטוף. הייתה זו מושבה מבודדת בין כפרים ערביים, במרחק של כ-30 ק”מ מירושלים. המתיישבים חוו קשיים רבים בשנות מלחמת העולם הראשונה, במאורעות תרפ”ט וכמובן – לאחר פינויים לכפר אוריה. מה נותר כיום מסיפור מופלא זה? בבית בן ציון לוי, שריד לאותם ימים, פועל מוזיאון המושבה הר-טוב, ובו תצלומים, תעודות ומסמכים שונים המתעדים את ימיה של המושבה, וכן סרט תיעודי המוקרן במקום.

אפשר להזמין סיור מודרך במוזיאון ובאתרים סמוכים נוספים: קיר המיסיון (1883), רחוב המושבה, מקום יציאת הל”ה והעלייה לבית הקברות. בסיורים עולים נושאים כגון יחסי השכנות עם הערבים, היציאה מן הגדר, חיי היומיום במאה הקודמת וכמובן – חידת “היעלמותה” של המושבה.

אל תוותרו: בסיור המודרך יורדים לאזור התעשייה שבהר-טוב התחתונה, שבו חבויים כבשן סיד ומתקן ייחודי לאצירת שמן זעתר.

הידעת? שנים אחדות לפני הקמת המושבה פעלה במקום “מושבת המיסיון” – ניסיון של המיסיון האנגלי בירושלים ליישב באזור יהודים שיֵצאו מן החומות במטרה לשכנעם להמיר את דתם.

שעות פתיחה: בתיאום מראש בלבד