מוזיאון העלייה הראשונה, זכרון יעקב

במושבה הציורית זכרון יעקב שוכן מוזיאון העלייה הראשונה ע”ש משה ושרה אריזון. הוא ממוקם במבנה ההיסטורי שהיה משכנם של פקידי הברון רוטשילד ולכן כונה “בית הפקידות”. כאן התכנסה ב-1903 “הכנסייה הראשונה” בראשותו של מנחם אוסישקין, וכאן נוסדה הסתדרות המורים העבריים בארץ ישראל. המבנה שהיה בשעתו הבניין המפואר ביותר במושבות העלייה הראשונה, שוחזר ושוקם בשנת 1999 והיה למוזיאון מרשים המחיה את התקופה.

בין השנים 1904-1882 הגיעו לארץ ישראל אלפי יהודים ממזרח אירופה במטרה להקים מושבות חקלאיות. הקשיים היו רבים והמתיישבים מצאו עצמם נאבקים בטורקים ששלטו אז בארץ, בשכנים הערבים, במחלות וברעב. לעזרתם בא הברון רוטשילד שהשקיע כסף רב וייצב את המושבות. אך לא הכסף לבדו סייע למתיישבים – לא פחות ממנו השפיעו הנחישות, עוז הרוח ואמונתם של המתיישבים הצעירים, שדבקו באדמתם בעיקשות ולא הרפו מחזונם – חזון החקלאות והתעשייה בארץ ישראל.

מה באתר: מוזיאון העלייה הראשונה מספר את סיפור ההתיישבות במושבות הראשונות על ידי מסע חווייתי בזמן באמצעות סדרה של שישה סרטים המבוססים על דמויות וסיפורים מהתקופה. הסרטים מלווים משפחה מרגע יציאתה ממזרח אירופה עד הגיעה ארצה ומציאות הקיום הקשה, הניסיונות החקלאים באדמה הסרבנית, הקונפליקטים והדילמות האישיות והחברתיות. במוזיאון נעשה שימוש במיצגים אור קוליים, בסרטים תיעודיים, בתמונות ובקטעי עיתונות מן התקופה.

אל תוותרו: על ירידה למרתף התלבושות וצילום משפחתי בלבוש תקופתי

לקהל הרחב: הביקור במוזיאון נעשה באופן עצמאי בין המוצגים. לקבוצות ניתן להזמין הדרכה מראש. משך הסיור כשעה ורבע. ניתן לשלב את הביקור במוזיאון עם סיור במושבה ההיסטורית.

לילדים: חוברת מגלי העבר לסיור משימתי במוזיאון, משחק סלולרי, חידונים, ובחנוכה: סדנאות יצירה ומלאכות של פעם.

מוזיאון העלייה הראשונה, רחוב הנדיב 2, זכרון יעקב

• ו‘ וערבי חג: