צריף הראשונים, קיבוץ משאבי שדה

בגלגולו הראשון הוקם קיבוץ משאבי שדה בחולות חלוצה. היה זה בנובמבר 1947 – תקופה מכרעת בתולדות המדינה שבדרך. במלחמת העצמאות הטילו המצרים מצור על הקיבוץ, ולאחר המלחמה, בנובמבר 1949, הוא עבר למיקומו הנוכחי, בצפון-מערב הנגב.

בצריף היחיד שנשאר כיום מימיו הראשונים של הקיבוץ ועבר לא מעט תהפוכות, הוקם בשנת 2009 מוזיאון הפורשׂ את קורות הקיבוץ ב-15 שנותיו הראשונות. הנוסטלגיה ניכרת מכל עבר, ולעתים פוגשים בפריט כזה או אחר שגורמים לפרץ של התרגשות. על שולחנות המצויים במרחב תמצאו פרטי לבוש שונים (כולל שמלת כלולות), כלי אוכל מתקופות שונות ואפילו דלי הממתקים ששימש את ילדי הקיבוץ. כמו כן תמצאו פה חדר מגורים לדוגמה ובו כמה ספרים, מכשיר רדיו, מדף, מיטה, כרזות שונות, תצלומים היסטוריים (שימו לב לתצלומי החתונות משנות ה-50 של המאה שעברה) ועוד.

אל תוותרו: במקום מוקרנים שלושה סרטים מרתקים על החיים בקיבוץ והשינויים שחלו בו – מהחינוך המשותף עד ערך השוויון. כאן תגלו למשל כי בימיו הראשונים של הקיבוץ חלקו כמה חברים מכשיר רדיו אחד, וכולם קראו את אותם הספרים.

הידעת? הקיבוץ קרוי על שמו של יצחק שדה (1952-1890), ממייסדי הפלמ”ח ומפקדו.