חצר סרגיי, ירושלים

מתחם חצר סרגיי ניצב “במגרש הרוסים” שבמרכז העיר ירושלים. הוא כולל מבנים היסטוריים, גן קסום ומרכז בו ממוקמים מוזיאון וחללי תצוגה לאומנות.

החצר תוכננה על ידי האדריכל הירושלמי גאורגי פרנגיה במטרה לשמש כאכסניה מפוארת לצליינים ולאורחים מרוסיה. בנייתה החלה ב- 29 באוקטובר 1886 והיא נקראה על שם בנו של הצאר אלכסנדר השני – הנסיך סרגיי אלכסנדרוביץ’, שהיה אחיו הצעיר של אלכסנדר השלישי ודודו של הצאר הרוסי האחרון – ניקולאי השני.

ב- 29 באפריל 1889 הונף דגלה של האגודה הקיסרית הפרבוסלבית הפלסטינית על אחד המגדלים של החצר, והיא פעלה במשך שנים רבות.

בתקופת המנדט הבריטי שימש המתחם  את שלטונות המנדט ולאחר קום המדינה התמקמו במתחם משרד החקלאות, החברה להגנת הטבע והמועצה לשימור אתרים.

בשנת 2011 הועבר מתחם חצר סרגיי לידי ממשלת רוסיה  וכיום הוא מנוהל על ידי האגודה הקיסרית הפרבוסלבית הפלסטינית.

כיום פועלים במקום מלון בוטיק ומסעדה; מוזיאון “הנוכחות הרוסית בארץ הקודש” ובו ניתן לצפות בתמונות וחפצים ממאה ה- 19 המתעדים  את דרכם של הצליינים שהגיעו מרוסיה לירושלים; אולם תצוגה לאומנות; ואולם קונצרטים. במרכז החצר שוכנת קפלה המעוטרת בפרסקו מהברית החדשה, ובה מתקיימות הופעות חיות של מוזיקה קלאסית.

אל תוותרו: צלילה לתוך האווירה של  הבית הרוסי בירושלים במאה ה- 19

הידעת: גדולי העולם ביקרו במקום זה במאה ה- 19 וראשית המאה ה- 20