סיור מס’ 30: “סיפורם של גשרי מחוזות העמקים, בית שאן, הירדן והגליל התחתון”
שבת, כ”ז באייר תשע”ט, 1 ביוני 2019
ברגע שהאדם פתר את בעיית הגישור על ידי הנחת בד גדול (ענף) מעל חריץ קרקע בלתי עביר, נפתחה בפניו יכולת ניידות ונדידה אל מרחבים חדשים, למשל, הגשר הקדום בעולם – גשר “ארקדיקו” שנמצא ביוון המיקנית, מתוארך לשנת 1250 לפני הספירה. אורכו של הגשר 22 מ’ ורוחבו 2.5 מ’ והוא איפשר מעבר מרכבות. הגישור החכם ניטרל את הטופוגרפיה שמנעה תנועה חופשית מאזור לאזור.
גם ארץ ישראל עתירת גשרים ואנו נתרכז בגשרי “מחוז גליל”, גשרים המייצגים תקופות היסטוריות כגון גשרים רומיים, גשרים עות’מאניים וגשרים מנדטוריים. כל גשר דרש חישובים הנדסיים שהביאו בחשבון עומסים צפויים, מספר קשתות תמך נדרשות וסוגי קרקע. הנדסת הגשרים ביטאה את היכולות הטכנולוגיות של אותו דור ואלו השתפרו מדור לדור.
אנו נפתח את הסיור בגשר עות’מאני על נחל מערות, ממערב לכביש 2, אל מול שרידי הכפר הארמני שיח’ בוריק. משם נמשיך ונחצה את הכרמל לגשר הרכבת העות’מאני שבג’למה. זהו גשר מרשים בן שש קשתות, שנבנה על נחל הקישון בשנת 1905 עבור קו הרכבת חיפה-דמשק. תכנון המסילה בוצע בהנחיית המהנדס הראשי של פרויקט הרכבת החיג’אזית – אוגוסט מייסנר פשה אך בוצע על ידי עוזרו, המהנדס לואיס ווילר, לימים אבי “הרכבת של תאילנד”.
נמשיך מזרחה לכיוון גשרי מחוז חרוד. נתחיל בגשר קנטרה – גשר מוביל מים דו-קשתי מהתקופה העות’מאנית. נמשיך לגשר הרומי שבפאתי בית שאן ומשם אל גשר הרכבת הטורקי המרשים בן חמש הקשתות שעל נחל תבור, סמוך לירדן. גשר זה שומר לאחרונה והוכשר לביקורי קהל. בהזדמנות זו, נצפה גם על שלושת המעברים בגשר הישנה. לאחר הפסקה בצמח, ניסע לגליל התחתון אל גשר השרארה שעל כביש עפולה-כפר תבור שנפגע כמה פעמים בתש”ח, וכיום נעקף על ידי כביש מודרני.
במהלך הסיור, נעסוק גם בהיבטים הנדסיים של בניית גשרים. מגוון הגשרים שנראה בסיור מהווים דוגמה לסוגים שונים של תכנון גשרים.
הדרכה: אסף לשם – מורה דרך
ליווי: עודד גטרוייר – מנהל סיורי מורשת
תוכנית הסיור
06:30 יציאה מירושלים, תיאטרון ירושלים ברחוב שופן
07:00 איסוף בלטרון על פי תיאום
07:45 איסוף בתל אביב, במקום הקבוע, תחנת אגד האחרונה על דרך נמיר לכיוון צפון, ליד חניון “חנה וסע” בתחנת הרכבת ארלוזורוב
08:00 נסיעה לעתלית והפסקת בוקר עצמית ב-M הדרך
09:00 נסיעה לעתלית וביקור בגשר נחל מערות
10:00 נסיעה לג’למה וביקור בגשר הרכבת
10:30 נסיעה לעמק חרוד להמשך הסיור
14:00 הפסקת צהריים עצמית בצמח
14:30 המשך הסיור
16:00 סיום משוער ונסיעה חזרה
מחיר הסיור: 140 ₪ לחבר, 170 ₪ לידיד
הרשמה:
עודד גטרוייר – 052-3689605 , oded@shimur.org.il
יעל פלד – 03-5086624 , 052-3412872 , yaels@shimur.org.il
לפרטים והרשמה נא להתקשר בימים ראשון-חמישי, בין השעות 14:00-08:00
אמצעי תשלום:
- כרטיס אשראי
- שיקים לפקודת “מועצה לשימור אתרי מורשת בישראל”
נא להצטייד בנעלי הליכה נוחות, כיסא מתקפל, במידה ודרוש, כובע, מטרייה, מזון קל ושתייה.
בברכה,
עודד גטרוייר-הכ”ד
מנהל סיורי העמותה