חפש:
0
סל קניות

אין מוצרים בסל הקניות.

מאמרים

100 שנה לרכבת הטורקית

  • 1.1.2016
  • |
1.1.2016

בחודשים אלו מלאו 100 שנה להפעלת הרכבת הצבאית, שהניחו הטורקים כדי לקדם את צבאם לכיוון תעלת סואץ. העמותה למורשת מלחמת העולם הראשונה, בשיתוף מועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, ציינו את היובל הכפול בסיור לאורך המסילה. הסיור, בכלי רכב פרטיים, החל ליד גשר הרכבת בשמורת פורה, שם שמענו מבוא על הרכבת החיג’אזית שרצתה להגיע למכה, וסופה שהגיעה לארץ ישראל.

 

אבי נבון, מדריך הסיור, סיפר על המהנדס היינריך מייסנר, אותו הגדיר במילה “גאון”. וכי איך אפשר לסכם את פעולתו של האיש, שהצליח להשלים את הנחת מסילת הברזל מסביבת שכם, דרך טול כרם ולוד, עד לבאר שבע – 165 ק”מ – תוך 11 חודשים. חישוב פשוט: חצי ק”מ ביום! וזאת לא עם ציוד הנדסי של היום אלא בעבודת אתים, מריצות והרבה ידיים עובדות. 

בהמשך צפינו על המסילה ליד תל שריעה, תוך השוואת המראה בשטח לצילום אוויר ותמונות נוספות מימי מלחה”ע הראשונה, ולמדנו על הדרך שנקט מייסנר: כאשר הנחת המסילה התעכבה בהקמת גשר אבן רב קשתות, הניח מסילה צדדית עוקפת שאיפשרה התקדמות הלאה עוד לפני שהושלמה בניית הגשר הגדול. בהמשך הגיע הסיור לאתרי המסילה בבאר שבע – הסוללה במערב העיר, בניין תחנת הרכבת במרכז והגשר הגדול במזרח העיר. 

קטעי המסילה בנגב נסקרו לפני מספר שנים: ד”ר אבי ששון ויעקב הוסטר סקרו, חקרו ופרסמו את קטע המסילה מא-תינה (כפר מנחם) לדיר סנייד (יד מרדכי), והשלוחה משם למטה בהוג’ (דורות). אבי נבון סקר את קטע המסילה בתחומי “בני שמעון”, מתל נג’ילה עד לבאר שבע. בוצי ליבנה הלך לאורך המסילה מבאר שבע עד לעזוז על גבול מצרים, ותיעד את כל שרידי הבניה לאורך המסילה. צלם מצרי תיעד את השרידים באזור קסיימה שבסיני. כל התיעוד הזה הוצג ביום עיון של המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל שנערך לפני שלוש שנים. יום העיון ב-2013, ושני הסיורים בסוף 2015, העלו את סיפור המסילה על מפת הטיולים, והביאו את נושא הרכבת הטורקית החוצה אל כל הארץ, מצפון לדרום, לתודעת הציבור.

הישארו מעודכנים

    מאמרים ועדכונים אחרונים