בית הדפוס ההיסטורי – פתח תקוה

בין עשרות המבנים ההיסטוריים במרכז העיר פתח תקוה מצוי בית הדפוס ההיסטורי, שיאפשר לכם לזכות בהצצה מפעימה אל העבר.

תלאות וגלגולים רבים עבר מבנה זה שבו התגוררה משפחת פישצנר. הוא נבנה מלבני קש ובוץ, מילוי טיט ופסולת אבנים. התקרה נבנתה מעץ ונתמכה במוטות ברזל והגג עוטר ברעפי מרסיי מיובאים. שיטת בנייה זו קרויה “השיטה הבגדדית”. משפחת פישצנר עזבה את הבית ב-1932, ושמואל לייב גרינבוים ובנו חיים שכרו אותו והפעילו בו בית דפוס. בימי מלחמת העולם השנייה שבת בית הדפוס, ולאחריה פעל בהיקפים משתנים עד אמצע שנות ה-60. המקום נעזב והפך להיות מקום משכנם של חסרי דיור ונרקומנים. שרפה שפרצה וכילתה חלק מהמבנה גרמה לעירייה להחליט על שיקום ושימור המבנה, וב-2009 נהפך לאתר מוזיאוני ומרכז מבקרים היסטורי.

במהלך פעולות השימור שוקמו קירות הבוץ, ציורי הקיר ומכונת הדפוס הישנה. המבנה רוהט בהתאם לרוח התקופה וכיום מהווה מוקד משיכה לתלמידים ולמתעניינים. בתיאום מראש יכולות קבוצות לצאת לסיור בחלק ההיסטורי של פתח תקוה, הכולל את בית הדפוס, בית הכנסת הגדול וכיכר המייסדים.

אל תוותרו: ביקור במקום יפגיש אתכם עם תהליכי השימור שנערכו בו ועם מכונת הדפוס המיוחדת. שימו לב לציורי הקיר הנושנים שזכו בחיים חדשים.

במיוחד לילדים: בתיאום מראש אפשר להשתתף בסדנת דפוס חווייתית.

הידעת? כאן הדפיסו את הכיתוב Jaffa על נייר העטיפה של התפוזים שנשלחו באוניות לחו”ל.