בית החמרה, קיבוץ נען

הבית הקטן והמיוחד הזה, העוטה על עצמו גג רעפים צנוע, טומן בחובו את סיפורו של נען במערכות ההגנה והביטחון ובחיי היומיום בשנותיו הראשונות – 1949-1921.

בית החמרה נולד באופן מעורר השראה: ב-1943, כ-13 שנים לאחר ייסוד הקיבוץ ולאחר שקבוצת המייסדים התבגרה מעט, הוקמו משפחות ונולדו ילדים. מצוקת הדיור הציקה לשני צעירים והם ביקשו לבנות לעצמם בית מגורים. באותה עת בנייה פרטית הייתה בניגוד לרעיון הקולקטיב הקיבוצי, אך לאחר דיונים רבים באספה הוחלט לאפשר להם לבנות את הבית בכוחות עצמם. במילים אחרות: ללבּן לבֵנים מאדמת החמרה המצויה בנען, לייבשן ולבנות את הבית בשעותיהם החופשיות המעטות.

אך דבר מה נוסף זירז את אישור הבנייה הפרטית, סוד גדול הטמון באדמה, מכוסה דלת סתרים שרק מתי מעט ידעו עליו – סליק הנשק.

ב-1945 נכנסו שתי המשפחות לבית החמרה, ובמרוצת השנים שימש משפחות נוספות. ב-1991 הוחלט לשמרו ולהופכו למוזיאון שמוקדש לתולדות נען ב-20 שנותיו הראשונות. הסיורים במקום יפגישו אתכם עם מסמכים היסטוריים, תצלומים, כלי נשק, פרטי לבוש וריהוט ועוד, וכמובן – עם הסליק הסודי.

אל תוותרו: במקום מוקרנים שני סרטים: “זקס”, המספר מפי הדור הראשון את סיפור ההגנה והביטחון במקום; ו”סוד ובית”, סיפורם של בני המשפחות שחיו עם הסוד ולא ידעו עליו.

הידעת? ויכוח מר ניטש בין חברי הקיבוץ בראשיתו: כיצד ייקרא הקיבוץ? היו חברים שביקשו לקרוא למקום על שם העיר המקראית נעמה ששרידיה התגלו בקרבת מקום. אחרים התעקשו על השם נען – אזכור לשם הכפר הערבי השכן נענה. הרוב קבע – נען.

שעות פתיחה בתיאום מראש בלבד
      שפות נוספות – בתיאום מראש