בית הכנסת "החורבה", ירושלים

בית הכנסת החורבה מגולל סיפור על בנייה, הרס ושיקום, על התמדה, אמונה וגם צדק היסטורי. הכול החל באוקטובר 1700, אז הגיעה לירושלים חבורת עולים מאירופה בהנהגת רבי יהודה חסיד והקימה בית כנסת. באוקטובר 1721 החריבו העות’מאנים את בית הכנסת, והמקום נותר בחורבנו (מכאן כינויו “החורבה”) עד ששופץ ונחנך מחדש ב-1864 – מעשה שנחשב לתחילת הגאולה.

בית כנסת החורבה הפך במהרה לבית הכנסת הגדול, המפואר והחשוב בכל ארץ ישראל ולמרכז החיים ברובע היהודי.

יומיים לאחר שנפל הרובע, במאי 1948, פוצצו הירדנים את בית הכנסת כביטוי סמלי לניצחונם. כך הפך המקום לגל חורבות בפעם השנייה בתולדותיו. רצף החיים היהודיים ברובע היהודי נקטע ל-19 שנים, עד מלחמת ששת הימים. מאז ההריסות פונו, המקום הפך אתר ארכיאולוגי ופריטים שונים בו שוחזרו. קשת הקיר הצפוני נותרה כעדות אילמת לתהפוכות המקום.

החברה לשיקום ולפיתוח הרובע היהודי החליטה להחזיר עטרה ליושנה ולשחזר את בית כנסת כפי שהיה. הוא נחנך ב-2010 וכיום תמצאו בו היכל מרשים ובו ארון הקודש הגבוה בעולם, ציורי קיר, ממצאים ארכיאולוגיים מרתקים ועוד. אפשר להזמין הדרכה על סיפורו של המקום, טקסי עלייה לתורה וחופות וכנסים במרפסת גג. מומלץ לשלב עם ביקור באתרים נוספים ברובע היהודי.

אל תוותרו: תצפית פנורמית מרהיבה מגג המבנה על העיר העתיקה והרי ירושלים – חוויה מרגשת ומיוחדת במינה (לא נגיש לכיסאות גלגלים).

הידעת? במהלך עבודות השיפוץ של בית הכנסת התגלה סליק של האצ”ל מתחת לארון הקודש.

בית הכנסת "החורבה", רחוב היהודים 91, ירושלים