בית עלמי, קיבוץ זיקים

הבית נבנה בשנת 1920 ע”י חאפז אל-עלמי, בן למשפחה בעלת קשרים ענפים לשלטונות התקופה, שאחזו בתפקידים רבים.

בשנת 1947, עקב המצב הבטחוני, ננטש הבית ובשנת 1949, עלו לקרקע קבוצת נוער מרומניה של “השומר הצעיר” והקימו את קיבוץ זיקים.

לתקופה, שימש הבית את חברי הקיבוץ כבית קהילה, חדר אוכל, בית תינוקות ומרפא. למרגלותיו נבנו צריפים ולצידו מגדל המים של הקיבוץ שגם שימש כעמדת תצפית.

לקראת שנות ה-90 ננטש ועמד ריק שנים רבות ובשנת 2019 שופץ הבית תוך שמירה על מבנהו המקורי, על ידי האדריכל צביקה פסטרנק והוסב לאתר מורשת.

למבקר ניתנת ההזדמנות לערוך היכרות עם הבית ותולדות המשפחה והקיבוץ,  לצד תהליך שימור ושיחזור המבנה, ציורי הקיר המשוחזרים, והמרצפות המצוירות. בנוסף מוצג בבית סרט וכמו כן, עוצב גרם מדרגות העולה מהפטיו לגג הבית מבלי לפגוע במראה החיצוני שלו.

הגג מספק תצפית על חולות זיקים ושפך נחל שקמה, הים והעיר עזה.