בית שלום אש, בת ים

בית שלום אש נבנה במרכז העיר בת ים בשנת 1955 עבור הסופר היידי ורעייתו מתילדה וביוזמת המועצה המקומית והעומד בראשה, דוד בן ארי. הבית, מבנה בן קומה אחת מוקף חצר, תוכנן על ידי מחלקת ההנדסה של המועצה בהתאם לתוכניתו של אש, והוא כולל סלון בעל מרפסת הפונה אל הרחוב, חדר עבודה, חדר שינה המשמש כיום כארכיון, ומטבח תקופתי. הבית שימש את הסופר עד למותו בשנת 1957 אז הפך למוזיאון ובית למורשתו הספרותית והתרבותית של אש. לאחר כ-60 שנות פעילות, עברו הבית ואוספי האמנות והיודאיקה של בני הזוג אש תהליך של שימור ושיקום, וכיום פועל בית שלום אש כמוזיאון ובית תרבות בו מתקיימים סיורים, מפגשים עם יוצרים ואנשי רוח לצד סדנאות כתיבה. כמו כן, מארח הבית תכנית שהות לכותבים, חוקרים ויוצרים העוסקים בשפה המדוברת והכתובה המחפשים סביבת עבודה ייחודית ומעוררת השראה.

מה באתר: בית מגורים משנות ה-50 בעל אלמנטים אדריכליים ייחודים; תערוכת קבע מאוספי האמנות והיודאיקה של שלום ומתילדה אש: עבודות של שאגאל, גוטליב, דגה, מודיליאני ועוד; סביבת העבודה של הסופר, ספרייתו הכוללת הוצאות נדירות, ספרי קודש וכתבים, ארכיון הבית ובו כתבי יד של אש, כרזות ותצלומים, חצר המקיפה את הבית בה ניתן לקיים פעילות ולהתכנס.

לקהל הרחב: סיורים מודרכים בבית, סדנאות ומפגשים עם כותבים ויוצרים מעת לעת, סיור משולב עם ביקור במוזיאון בת ים לאמנות. ניתן לעיין בחומר הארכיוני של הבית בתיאום מראש.

לילדים: סיורים בנושאי הליבה של הבית – ספרות, יידיש, כתיבה, שימור, ארכיון.

תצלומי בית שלום אש: טל ניסים