גן לאומי קסטל, מבשרת ציון

אינספור הנוסעים מדי יום בכביש תל אביב-ירושלים חולפים לצד הר מעוז, הידוע בכינויו “הקסטל” ומעלה אסוציאציות כ”מלחמת העצמאות”, “פלמ”ח”, “הטוראים ייסוגו והמפקדים יחפו” ועוד.

אכן, גן לאומי קסטל מוכר בעיקר בשל הקרבות שניטשו עליו ב-1948, אך סיפורו מתחיל אלפי שנים קודם לכן. ההיסטוריה כולה חולפת כאן כחוט השני –מהישראלים של דוד המלך עד הישראלים של דוד בן-גוריון.

חשיבות האתר איננה נובעת מההר עצמו אלא מסמיכותו לירושלים. גם הצלבנים הבינו זאת. ירושלים הייתה בראש מעיניהם ולכן הקיפוה ביישובים ובמצודות שיגנו על הדרכים אליה. אחת ממצודות אלה הייתה קסטלום בלוואר (“מצודה יפת נוף”). בתום הכיבוש הצלבני נותר האתר שומם במשך מאות שנים. לימים התיישבו בשרידי המצודה ערביי האזור, והמקום שמר על שמו ככפר אל-קסטל. במהלך מלחמת העצמאות התברר כי נסיעת המשוריינים לירושלים גובה מחיר יקר וכי יש להשתלט על צדי הדרכים המובילות אליה. כיבוש ההר היה חיוני להצלחת מבצע נחשון.

כוח פלמ”ח יצא באפריל 1948 מקרית ענבים ותפס את הכפר ללא קרב. לאחר כמה ימים החלה התקפה ערבית על כוח החי”ש ששמר על היישוב. הלוחמים היהודים נסוגו תוך אבדות קשות, ולמחרת חזרו והשתלטו עליו. האתר פורשׂ את סיפור הקרב הארוך, בעת שמטפסים מעלה אל המצודה אשר נוף מרהיב נשקף ממנה.

עוד במקום: קיימות ארבע תחנות התנסות ODT, מיצג הקרב שמוקרן בבור המים, חניון לילה שפתוח לקבוצות באמצע השבוע ולמשפחות בסופ”ש בתיאום מראש.

אל תוותרו: הליכה בתעלות הקשר החבויות בקרקע היא חוויה מיוחדת במינה.

הידעת? בזכות המראה המרשים הניבט מהמקום כינו אותו הצלבנים “קלום בלוואר” (מצודה יפת נוף).