מוזיאון סטרומה, באר שבע

769 מעפילים יהודים מרומניה מיטלטלים אנה ואנה על סיפונה של האונייה סטרומה, בדרכם לארץ ישראל. איש מהם אינו משער כי את אונייתם יפקוד האסון הימי הגדול ביותר בתולדות ההעפלה לארץ ישראל.

ההפלגה, שיצאה מנמל קונסטנצה שברומניה ב-11 בדצמבר 1941, הייתה אמורה להימשך פחות מיממה. 393 גברים, 272 נשים ו-103 ילדים הצטופפו על סטרומה, שנועדה לשאת לא יותר מ-100 בני אדם. בלב הים התקלקל המנוע והאונייה נגררה לנמל איסנטבול, שם שהתה כחודשיים וחצי. נוסעיה הושמו בהסגר ולא הורשו לצאת ממנה. הם סבלו מקור, מחלות ורעב. הבריטים סירבו להתיר את עלייתם ארצה, וסבך הביורוקרטיה לא הותיר להם סיכוי. ב-23 בפברואר 1942 נגררה סטרומה על ידי הטורקים אל מחוץ למים הטריטוריאליים של טורקיה, שם היא נעזבה – בלי מנוע, בלי מזון ובלי מים.

באותה עת אסר הצי הרוסי על כלי שיט לא מזוהים לשהות בים השחור, ולמחרת בבוקר שיגרה אליה צוללת רוסית טורפדו שהטביע אותה. מתוך 769 מעפילים שרד רק אחד: דוד סטוליאר.

בשנת 2005 נחנך בבאר שבע מוזיאון סטרומה, המשמש גם מרכז לחקר ההעפלה. המוזיאון שוכן בקומה השנייה של בית הכנסת הוותיק לזכר קדושי סטרומה, שבו 769 מקומות ישיבה. במקום אוסף מרשים של תצלומים ומסמכים המספרים את סיפורה של סטרומה, פריטים אותנטיים שונים וכן ספרייה עשירה, מידע על אוניות מעפילים נוספות וחדר “יזכור” שבו תצלומי הנספים. הסיורים במקום, המומלצים על ידי משרד החינוך וקצין חינוך ראשי בצה”ל, נמשכים כשעה.

אל תוותרו: סרטון תיעודי המוצג במקום וכולל עדות מצולמת של דוד סטוליאר, הניצול היחיד.

במיוחד לילדים: סיורים מיוחדים לתלמידי בית ספר (מכיתה ח’ ומעלה).

הידעת? סטרומה הושקה בשנת 1867 כאוניית נהר שיועדה למי נהר הדנובה השלווים. מתכנניה לא ייעדו אותה להפלגות בים הפתוח.

מוזיאון סטרומה, כיכר קפלן 6, שכונה א', באר שבע

עברית, אנגלית, ספרדית, רומנית