מצפה בית אשל, באר שבע

בקיץ 1943 הקימה קרן קימת לישראל בנגב השומם שלושה מצפים: גבולות, רביבים ובית אשל. כיום מצפה בית אשל מצוי בשטח פארק נחל באר שבע. הוא מציג את המעשה החלוצי של ההתיישבות העברית בנגב, ואת הקרבות מול הצבא המצרי בימי מלחמת העצמאות.

לקראת הקמת המצפה בוצעו קידוחים אחדים לאיתור מים, ורק בקידוח השישי נמצאו מים מליחים. באותה נקודה הוחלט להקים את היישוב, והוא אוכלס על ידי ארגון היוגב, שמייסדיו עלו מאוסטריה וגרמניה.

המצפה נבנה עם חצר מוקפת חומה, בדומה לתבנית של היישובים תל-חי, כנרת ובן שמן. המתיישבים הראשונים פיתחו שטחים לניסיונות חקלאיים. הם אף היו הראשונים שהביאו את ילדיהם למגורי קבע בנגב.

במאי 1948 התקיף הצבא המצרי את היישוב. התושבים עמדו בגבורה בהפגזות כבדות שנמשכו כחמישה חודשים, עד כיבוש באר שבע על ידי צה”ל. המצפה נהרס כליל, ובינואר 1949 פונו תושביו למחנה זמני בכפר ויתקין.

האתר שוחזר ושולט על ידי קרן קימת לישראל, והוכרז לאתר מורשת לאומי. ב-2018 נרתמה המועצה לשימור אתרים לסייע בשחזור ובשימור של מערכת הביצורים. בין השאר שוחזרו בתי האבן, מגדל המים והבונקרים.

אל תוותרו: במקום יש חניון פיקניק מטופח ונעים ובו שולחנות, ברזיות ושירותים.

הידעת? אחד ממבקרי המצפה היה דוד בן-גוריון, ראש הממשלה ושר הביטחון. בביקורו שיבח בן-גוריון את התושבים ואת לוחמי הפלמ”ח על עמידתם האיתנה במהלך המצור והמלחמה.

• הערות:

פנייה למצפה ממעגל התנועה שבכביש מספר 25 (שדרות יגאל אלון) בבאר שבע, כ600- מטרים ממזרח לצומת בית אשל.