מתחם תחנת הרכבת הטורקית, באר שבע

בשנת 1915, בטקס חגיגי במיוחד, נחנכה בבאר שבע תחנת הרכבת החדשה שנבנתה על ידי האימפריה העותמאנית. במוזמנים והאח”מים, שהגיעו לכאן ברכבת מיוחדת אפשר היה למצוא את המפקד הטורקי העליון ג’מאל פאשה, קצינים בכירים מהאימפריה הגרמנית, קונסולים אירופיים נכבדים ועוד. התזמורת ניגנה, המבנים כולם קושטו בדגלי האימפריה העות’מאנית וקהל רב הריע. היו אלו ימי מלחמת העולם הראשונה, והחגיגות נועדו להסתיר את החשש הגובר מפני כיבוש בריטי של ארץ ישראל מכיוון סיני. המלחמה הייתה הסיבה העיקרית להקמת מסילת הברזל, כדי לספק אספקה וכוחות לוחמים לחזית הדרומית.

המבנה המרכזי שימש את הנוסעים ואת משרדי התחנה, בעוד המבנה המערבי שימש כמגורי מנהל התחנה, ולאחר הכיבוש הבריטי – למגורי פקידי הממשל הבריטי. פחות מעשור מאוחר יותר, ב-1927, נסגרה התחנה בשל מיעוט נוסעים, והמסילה פורקה.

ב-2013 החלה עיריית באר שבע, בשיתוף רכבת ישראל, בפרויקט שיקום מתחם תחנת הרכבת, ושלושה מבין מבני התחנה תועדו ושומרו. בצד עבודות השימור, הוסב המתחם, ששטחו כשבעה דונמים וחצי, למרכז בילוי, תרבות ופנאי שוקק, שבו מיני מוזיאון אינטראקטיבי לתולדות רכבת ישראל, קרונות אותנטיים, קטר קיטור מקורי, גלריה לתערוכות מתחלפות, “הקטר” בר מסעדה ועוד.

אפשר להזמין סיורים בבמתחם הקטר 70414, המלווים במדריך שמספר על ההיסטוריה והמורשת של המקום מאז עד היום. הסיור כולל ביקור באטרקציות האתר – המוזיאון וקרון הטרקלין, העורך מסע בין סיפורים וזמנים.

אל תוותרו: ביקור במתחם בשעות הערב הוא חוויה רומנטית במיוחד, בעת שהכול מואר בקפידה (הפעילויות נערכות במשך היום).

במיוחד לילדים: סדנאות יצירה מעולם הרכבות הנערכות בקרון סדנאות אותנטי.

הידעת? בדצמבר 2012 הובא מבריטניה לבאר שבע קטר קיטור שמספרו 45166, אך שם המתחם הוא מחווה לקטר המפורסם 70414 משירו של חיים חפר, בביצועו של אריק לביא (שני הקטרים הם מאותו דגם ייצור).