מתחם מורשת השובך יוני הדואר הצה"לי, קיבוץ גבעת ברנר

ביוני הדואר ש”שירתו” בארגון “ההגנה” נקשרו אין-ספור סיפורים ומיתוסים. היונים, כידוע, שימשו לפעילות הקשר, ושובך יוני הדואר המחתרתי של הארגון שכן בשכונת מגורים בקיבוץ גבעת ברנר. כאשר הוקמה המדינה בנה צה”ל שובך יוני דואר מסודר בפאתי הקיבוץ. יונים אלו אפשרו לשמר את הקשר עם שיירות האספקה ועם יישובי הנגב הנצורים.

במתחם התרבות והמורשת רואים את השובך המשוקם ואת יוני הדואר המאולפות ששוכנו בו. אפשר גם לבקר בחדר התצוגה שבשובך עצמו, ובו מסמכים ותמונות המשקפים את קורות השובך על אנשיו היונאים, היונים ומשכנן.

עוד יש במתחם אוסף טרקטורים (פועלים) ומכונות חקלאיות מראשית ימי ההתיישבות, בית אחוזה כפרי שסיפורו ייחודי, תעלות קשר ממלחמת העצמאות ושביל טיול בגבעה מטופחת.

בגבעת ברנר יש אתרי מורשת ותרבות נוספים: בית תרבות ע”ש הצנחן אנצו סרני; קברו של יצחק שדה, מייסד הפלמ”ח, המצוי בבית הקברות של היישוב; אסם תבואות שעל אחד מקירותיו גלגל המזלות מפסיפס מרהיב, מעשה ידי חברי הקיבוץ, ועוד.

אל תוותרו: בקרבת מקום מצוי מוזיאון “אוצרות”, ובו אוסף גדול ומסודר של פריטים וחפצים מן העבר: כלים מקוריים, ריהוט, מכונות, כלי עבודה ותמונות ישנות.

כל אלה מתארים בצורה מוחשית את ראשיתו של הקיבוץ ואת סיפורם של המייסדים.

במיוחד לילדים: בתיאום מראש אפשר להאכיל את היונים, לשמוע את סיפורן מפי מדריך ואף להעיף יוני דואר מאתר סמוך.

הידעת? בגבעת  ברנר נמצא שעון הקיר הגדול בישראל. הרדיוס שלו כחמישה מטרים, והוא יּוצר ב-1984 מחומרים ומכלים שהיו בקיבוץ.