עונה ראשונה
“לספר את הסיפור” – הסכת של המתנדבים למורשת, במועצה לשימור אתרי מורשת בישראל.
במסגרת תוכנית “מתנדבים למורשת ע”ש אורי אורבך” של המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, מתנדבים מאות אנשים באתרי מורשת בכל הארץ. ההסכת הוא תוצר של סדנה שעברו מתנדבי אתרי המורשת עם יפעת סנטו יוזמת “צ’יף השבט”, מיזם שמטרתו הנגשת סיפורים היסטוריים, ניסיון וחכמת חיים של הגיל השלישי לקהל השומעים. המתנדבים השתתפו בסדנת כתיבה לאורך כמה חודשים ובסיומו נולד קובץ סיפורים המרכז את הסיפורים וגם ההסכת הקסום הזה, בו אתם המאזינים, ובסוף מקבלים הזדמנות להקשיב לסיפורי המשתתפים, להכיר את הדמויות המספרות ולהתחבר למורשת.
פרק 1: תקוותינו\ בת שבע גרינברג
בת שבע, ילידת העיר ראשון לציון לוקחת את נכדה אורי, לטיול בין אתרי המורשת השונים של המושבה החקלאית הותיקה ומספרת לו על לידה של “התקווה” ההמנון של מדינת ישראל. בת שבע מספרת על התנדבותה בפרויקט “העיר הנגלית לעין” ובעשייתה המגוונת לאורך השנים ביניהם עיסוקה בתיעוד והתנדבות במועצה לשימור אתרים.
פרק 2: נחישות ואמונה/ דליה ליפשיץ
הנחישות, זוהי מילת המפתח בסיפורה של דליה ליפשיץ, ילידת יבנאל דור רביעי למייסדים. דליה ובעלה ייסודו את מוזיאון “בית סבתא צילה” בישוב ומנהלים אותו יום יום. דליה מספרת את סיפור משפחתו של בעלה, סיפורו של סבא יחיאל אביה של סבתא צילה, על הנחישות והכוח לדבוק באהבת הארץ, באחזקת האדמה ובפיתוח הארץ. בנוסף לכל מעשיה, דליה היא גם רכזת המתנדבים באזור סובב כינרת של המועצה לשימור אתרים.
פרק 3: סבתא אחת, עוצמתית ואמיצה\ טובה קרבי
טובה היא הקול הקורא לכם המאזינים לתעד, לשמר, לדאוג לקבע את סיפורי המשפחה שלכם. היא ילידת ראשון לציון להורים שהגיעו לארץ מרומניה בדרכים עקלקלות. טובה מספרת על הזכות לגדול עם סבא וסבתא וכיצד לקחה כמובן את קיומם בחייה ולכן לא חשבה לשאול שאלות ולתעד את חייהם ועד כמה היא דואגת לא לפספס את שימור הזיכרון היום. טובה מספרת את סיפורם של פמוטים עתיקים העוברים במשפחתה מדור לדור. טובה מתנדבת / עובדת בבית האוסף קיבוץ של פעם, ביד מרדכי כבר למעלה מעשור.
פרק 4: אמי, לוחמת ההגנה 1923 – 2022/ טלי זילבר
טלי מספרת את סיפורו של משפחתם בתל עמל, שכונה עברית שכולם בה ילידי הארץ. רבים תושבי השכונה הצטרפו להגנה וכך גם סבא וסבתה של טלי שמגייסים למחתרת גם את ביתם הקטנה אמא של טלי. טלי מספרת את סיפור ההתנגדות של המשפחה למנדט הבריטי ואת מקומם במאבק להקמת מדינת ישראל. טלי עוסקת שנים בעולם האומנות, כמורה, מדריכת סיורים ויוצרת וגם מתנדבת במוזיאון אוצרות בחומה בעכו, כבר למעלה מ-15 שנה.
פרק 5: אילו הקירות יכלו לדבר – סיפורו של בית ישן נושן\ יונינה רנדלר – מלר
יונינה מגדירה את עצמה כ”פריקית של תיעוד”. היא כתבה יומנים רבים עם סיפורי חיים, הוציאה ספר על משפחתה ודואגת באופן מתמשך לשמר את סיפורי משפחתה לדורות הבאים. יוניניה מתנדבת במזכרת בתיה במוזיאון המושבה על שם ערן שמיר ובמרכז מורשת תימן וקהילות ישראל ברחובות בו היא חוקרת באהבה עמוקה את תרבות תימן, שפתה וחייה של הקהילה. בסיפורה היא מדברת על בית משפחתה העתיק במזכרת בתיה, ביתו של סבא רבא שלה, יוסף צבי מלר, שהיה מוכתר המושבה. אל הבית הגיעו ראשי הישוב, מנהיגי ההגנה, אנשי השלטון בתקופה העות’מאנית, אנשי השלטון של המנדט הבריטי ואף אנשי המחתרת ניל”י וכל אלו בסיפורה של יוניניה.
פרק 6: ועידת צביה\ יפתח שחר
יפתח, יליד קיבוץ יגור, דור שלישי בקיבוץ, מספר את סיפורה המטלטל והייחודי של צבייה לובטקין. ההקלטה של ההסכת נעשית הפעם בחוץ, למרגלות ההר הירוק כל ימות השנה, קולות הציפורים מלווים את ההקלטה ומהווים עדות לחוזקם של החיים ומעניק לסיפורה של צבייה עוד רובד של רגש ויופי. יפתח הוא מורה דרך המתנדב בבית המסילה שהוא מרכז המבקרים של הקיבוץ כמו גם במסלול יגור ובסיפורו קושר יפתח בין הסיפור ההיסטורי לאירועי היום בחברה הישראלית מתוך דאגה ואהבה לעתידו של העם והמדינה.
פרק 7: הבית העגול\ ליאת כהן
ליאת עבדה במערכת החינוך למעלה מ-35 שנים וכאשר פרשה בחרה ללמוד אוצרות ישראלית והפכה לאוצרת של המוזיאון על שם ערן שמיר במזכרת בתיה. ליאת מספרת את סיפורה של יהודית ריסקין, הדיירת האחרונה של הבית העגול ברחוב רוטשילד אשר במזכרת בתיה. היא מוצאת עצמה מרותקת מהצמחיה המסתירה את הבית הייחודי ומחפשת לגלות את סודותיו. החיפוש והמחקר מביא אותה אל חברה נוספת בצוות ההסכת שלנו, שרה נייאגו וזו חושפת בפניה את סיפורו של הבית ואותו היא חולקת איתנו כאן.
פרק 8: על נעל עבודה והטקסונומיה של בלום\ מירי פלמ”ח
מירי פלמ”ח עבדה בצריף בן גוריון בערבה למעלה מ-35 שנים, מתוכם למעלה מ-20 כמנהלת המוזיאון. מירי מתנדבת בשנים האחרונות במועצה לשימור אתרים, שם היא עוסקת בתחום ה”המסרה”, תורה שלמה הקשורה באופן קבלת קהל באתרים מהתוכן למבקרים, לגודל האות, לבחירת המילים ואפילו עד לשלטי הכוונה ומיקומם באתר. מירי מספרת לנו על שנות חייה בערבה בהם שילבה הדרכה בצריף יחד עם הוראת מבוגרים בירוחם שם לימדה היסטוריה, ספרות לשון ועוד. בסיפורה בחרה מירי לספר לנו על חפץ ספציפי מתוך מגוון המתנות שקיבל המנהיג ומוצגות בצריף. בהסכת מספרת לנו מירי גם על ביתה הגר פלמ”ח, אותה איבדו בשל נפילה מהמצוק בגיל 16 בזמן שטיילה עם חברה באזור.
פרק 9: התמונה שעל הקיר\ מרים שרון
מרים שרון נולדה באוסטרליה ועלתה לישראל מיד עם סיום לימודיה בתיכון. מרים משלבת את זמנה בהתנדבות בין מוזיאון יד ושם בירושלים לבית ויצמן ברחובות ובין השאר גובה עדויות של ניצולי שואה ואיסוף של חפצים של ניצולים. סיפורה של מרים הוא על תמונה קטנה, התלויה מעל מיטתו של הנשיא הראשון של מדינת ישראל, חיים ויצמן ובו צייר אהרון שור את הקמתה של האוניברסיטה העברית. מרים יוצאת לחקור את הציור ומגלה את סיפור ההקמה של האוניברסיטה ואת הבחירה הייחודית לתלות תמונה כזאת דווקא במרחב הפרטי של הנשיא.
פרק 10: הבומבאג’י\ נסים קזס
ניסים הוא דור שישי לחיפאים, המתנדב כמדריך ברכבת העמק בכפר יהושע ועוסק בהמון אהבה באיסוף חפצי וינטאג’ מההיסטוריה של 100 השנים האחרונות. לצד התנדבותו של ניסים במועצה לשימור אתרים הוא מתנדב גם ב”קרן שמש” מקבוצת העוגן, שם הוא משמש כמנטור ליזמים צעירים ותורם מעולם הידע העמוק והרחב שלו בעולם העיסקי כדי לסייע להם לצמוח ולגדול עיסקית. ניסים בחר לספר את סיפורו של אבו יוסף הבומבאג’י, שהניע את רכבת העמק ומספר לנו גם כיצד הסדנה, אותה עבר יחד עם יתר משתתפי ההסכת, מסייעת לו לשבת ולכתוב את סיפור חייו ולדאוג לתעד את קורותיו בספר משלו.
פרק 11: יותר טוב בננות מכדורים\ עמי שידלובצקי
עמי שידלוביצקי מתנדב במועצה לשימור אתרים למעלה מ-20 שנה, בה הוא מנהל את הארכיון במכון איילון ומרכז את המתנדבים באזור מושבות יהודה. בעברו עסק עמי בייצוא פרחים מכל הארץ. סיפורו הוא חצי דמיון וחצי מבוסס על ממצאי ארכיון ואירוע היסטורי שקרה על פסי הרכבת מול מכון אילון. קצין מהמנדט הבריטי ולוחם בהגנה נפגשים לכוסית בירה בפאב קטן בלונדון ומעלים זכרונות מהימים שלפני הקמת המדינה בהם חלקו גורל משותף.
פרק 12: כד הסליק\ שרה ניאגו
בקסם ומתיקות אין קץ מספרת לנו שרה ניאגו את סיפורו של כד הסליק. שרה היא בת מושב גת רימון, ועבדה בשנות נעוריה בפרדס של אביה. שרה היתה מורה למעלה מ-20 שנה ועם סיום תקופת ההוראה הפכה שרה למדריכה במוזיאון על שם ערן שמיר במזכרת בתיה למעלה מ-30 שנים נוספות. בסיפורה מציגה שרה את נקודת מבטה של המדריכה במפגש עם הילדים הרכים וכיצד מרתקים אותם לביקור באתר מורשת, כיצד לוקחים אותם אל חפץ, במקרה זה כד חלב ובאמצעותו מעניינים את הילדים באירועים שקרו בשנים שקדמו להקמת המדינה.
פרק 13: יפעת סנטו / מייסדת מיזם צ’יף השבט
שיחה עם יפעת סנטו, מייסדת מיזם “צ’יף השבט”, העוסק בשימור סיפורי הגיל השלישי והפיכתם לסיפורי ילדים מלאי מוסר וקסם. בשיחה מספרת יפעת על הדרך שהובילה אותה להקים את המיזם, על תפיסות עולמה בהקשר לתיעוד וכתיבה, על הפרויקטים העתידיים בהם היא עסוקה ובסדנה הנפלאה אותה קיימה עבור מתנדבי המועצה לשימור אתרים וממנה נולד ההסכת שלפניכם.