יש החושבים ששימור הוא עיסוק אובססיבי בעבר ויש החושבים שזו סוג של תכנית נוסטלגיה. אלו וגם אלו טועים. שימור הוא מרכיב בסיסי בבניית עתיד. לא רק אומה שאינה זוכרת את עברה לא תצליח לבנות עתיד ראוי אלא שהשניים, שימור והתחדשות, שלובים זה בזה. אין שימור בלי התחדשות ואין התחדשות בלי שימור.
שימור הינו תהליך חינוכי לא עניין אדריכלי גרידא. לפני שנים רבות פרחי הבר בישראל היו להפקר ולמרמס. כתוצאה מתהליך חינוכי רב-מערכתי היום אין ילד שאינו מעיר להוריו: “אסור לקטוף פרחי בר”. הייתה זו פעילות משותפת של מערכת החינוך על כל זרועותיה, התקשורת על כל ענפיה והתרבות על כל מרכיביה.
גם שימור אתרי מורשת חייב לעבור תהליך דומה. זה אינו רק עניינם של “משוגעים לדבר” אלא ה”בייבי” של כל החברה הישראלית. מערכת החינוך הפורמלי והבלתי פורמלי חייבים להכליל את נושא שימורם של אתרי המורשת בתכנית הלימודים, הביקורים והסיורים.
מתפקידה של דוברות המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל להנגיש את נושאי השימור ומושאי השימור לציבור הרחב באמצעות התקשורת הממוסדת והוותיקה ובעיקר באמצעות זו החדשה. הרשתות החברתיות באינטרנט ובטלפונים החכמים הם הבסיס לקבלת מידע חדשותי אצל דור העתיד של ישראל. אלו אינם צרכני העתונות הכתובה ואף לא זו המשודרת. קבוצות הווטסאפ, הסנפצ’אט יחד עם הפייסבוק, הטוויטר ודומיהם הם המקור החדשותי אצל אלו שטרם מלאו להם 35 שנים.
זו הדרך לקרבם אל הנושא והטמיעו בקרבם. מאמץ מרוכז בתחום זה יביא לכך שלא ירחק היום שאתר הסטורי של מורשת ישראל מהעת החדשה יהפוך למשהו דומה לפרח מוגן.
דווקא עידן הרשתות החברתיות בה יכולים כל אחת ואחד לפרסם את הגיגיו מאפשר לאתר וליידע על קיומו של אתר מורשת שנשכח, לפתוח פתח לרבים לספר את הסיפור שמאחורי אתר מורשת זה או אחר ולהצטרף למאבקי השימור שעדיין נחוצים בימינו אלו מול אלו המאוהבים בבולדוזרים ההורסים כל חלקה טובה.
זה הזמן ליצור קשר עם המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל, לצייץ בטוויטר, להציב פוסטים בפייסבוק, להצטרף לקבוצות וטסאפ, להציב תמונות באינסטגרם וסרטים ביוטיוב.
זו הדרך להביא לעתיד טוב יותר לישראל מבלי למחוק את העבר.
בברכה,
יורם דורי, דובר המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל