מעוז מול עזה, קיבוץ סעד

המוזיאון הוקם כאתר זיכרון לראשית ההתיישבות בנגב של שלוש הקבוצות הדתיות שהיו באזור במלחמת השחרור: כפר דרום, בארות יצחק וסעד. לאחר המלחמה הוסב כפר דרום לבני דרום (שהתיישבה בצומת אשדוד), בארות יצחק התנחלה ליד פתח תקווה, וסעד עברה כקילומטר אחד מזרחה ממקומה הקודם.

מה באתר: בקומת קרקע ישנו מוזיאון המוקדש לנושא הביטחון בסעד במלחמת השחרור, נושא המים שהיה כה קריטי לאזור שחון זה, וכן תמונות שונות המלמדות על ההתפתחות של סעד ממלחמת השחרור ועד ימינו אלה.

בקומה ב’ תמצאו אולם שבו מצגת על סיפור הגבורה של שלושת היישובים במלחמת השחרור ובתקופת מלחמת סיני, הבאת המים לנגב ובעיות הביטחון השוטפות הנובעות מעצם הישיבה על גבול רצועת עזה, ופיתוח האזור לאחר מבצע “עופרת יצוקה”.

בקומה ג’ ישנה נקודת תצפית יפה על אזור עוטף עזה ועל המרחב שבין אשקלון לנתיבות המסביר את השילוב של בעיות ביטחון ופיתוח חקלאי.

לילדים: לתלמידי חטיבה ותיכון משחקים וחידות על ראשית ההתיישבות – מתאים במיוחד לתלמידי תיכון הלומדים במסלול “ארץ ישראל” על ההתיישבות החלוצית בנגב ועל צורות התיישבות שונות (קיבוץ, מושב, עיירה). ליחידים ניתן לשלב ביקור בפינת החי בסעד.

עברית, אנגלית, צרפתית, ספרדית

שעות פתיחה: בתיאום מראש.