בית הפלמ"ח, תל אביב-יפו

הפלמ”ח (ראשי תיבות: פלוגות המחץ) היה הכוח הצבאי הסדיר של “ההגנה” בשנים 1941-1948, שהגדיר עצמו כצבא העברי של המדינה היהודית שבדרך. בימיה הראשונים של מלחמת העצמאות היה הפלמ”ח עמוד השדרה של הצבא החדש, השתתף בקרבות בצפון ובמרכז, ונשא בעול הגנת הנגב כולו, עד שהתארגן צבא ההגנה לישראל. מעבר לתחום הצבאי, הפלמ”ח תרם רבות גם במאבק בשלטון המנדט הבריטי בארץ ישראל, ההעפלה והעלייה לארץ ישראל, ההתיישבות, התרבות והספרות העברית והזמר העברי.

מה באתר: בבית שתי תצוגות קבע המגישות למבקר סיפור אנושי הירואי באמצעים מוזיאליים חדשניים ביותר. הראשונה היא “מסע פלמ”ח”, המתארת את סיפורן של פלוגות המלחץ דרך עיניהם של עשרה חברים. קרבות הפלמ”ח, היישובים שהקים, רוחו ומורשתו מומחשים למבקר באמצעות שלל אפקטים בתצוגה רב חושית. משך התצוגה: שעה וחצי.

התצוגה השנייה היא “יד לגח”ל”, המספרת למבקר הישראלי סיפור שחמק מהתודעה הציבורית – חלקם של ניצולי השואה במלחמת העצמאות: על הבחירה בחיים, המאמץ המלחמתי והמפגש הטעון עם הארץ ובניה. כל זאת במיצג עשיר ומרשים שאורכו כשעה.

בבית שני חדרי אוסף המציגים מידע רחב היקף, מקורי ומרגש: “אוצר תמונות הפלמ”ח” – 120 אלבומי תצלומים שצולמו ונערכו על ידי חברי הפלמ”ח בשנות ה-40; ו”חדר נופלי הפלמ”ח” – המאפשר הצצה אל עולמם של חללי הפלמ”ח דרך עיזבונם, מכתביהם וקורות חייהם.

לשמיעת פודקאסט על מוזיאון בית הפלמ”ח לחצו כאן

לקהל הרחב: בבית מוצגות תערוכות מתחלפות ואירועים שונים המתקיימים ב”אולם מלווי השיירות”, ועליהם ניתן להתעדכן באתר האינטרנט של המוזיאון.

לילדים: ישנה אפשרות לפעילות חינוכית רחבה יותר המיועדת בעיקר לתלמידים ולחיילים.

המוזיאון שייך ליחידת המוזיאונים של משרד הביטחון.