חפש:
0
סל קניות

אין מוצרים בסל הקניות.

מחוזות

מחוז ירושלים

ירושלים הייתה החלוצה בארץ בתחום שימור האתרים. כבר בשנת 1964 נערכה רשימת שימור ובה 1033 אתרים. כל אתר לווה בכרטיס ובו פירוט תכונות האתר, סיווגו, חשיבותו ומאפייניו. הרשימה פורסמה בספר “תכנית אב לירושלים 1968” והוצגה בפני הציבור ומועצת העיר.

בשנות ה-70 וה-80 ערכה עיריית ירושלים כמה תכניות לשימור והעיקריות שבהן: 
א. תכנית מס’ 2097 שאושרה בשנת 1984, הקובעת 110 אתרים להם ערך היסטורי, דתי, ארכיטקטוני ואסטטי, בהם ספריית שוקן ובית שוקן, הדואר המרכזי, בית מחניים, הכנסייה הרוסית ועוד.

ב. תכנית מס’ 3423 שאושרה בשנת 1989, הקובעת 45 מתחמים ומבנים בעלי ערך אדריכלי או היסטורי הראויים לשימור כמו משכנות שאננים, ימין משה, בתי שנלר, ארמון הנציב ועוד. בנוסף, הוכנו תכניות שימור למתחמים שונים שכללו בין היתר את מתחם בית הספר האנגליקני ברחוב הנביאים (תב”ע 4069), מתחם המושבה הגרמנית (תב”ע 2878), נחלת שבעה (תב”ע 2422.), שכונת מורשה ועוד.

 

בין השנים 1998 ל–2002 עודכנה רשימת האתרים לשימור בעיר על ידי עיריית ירושלים ומכון ירושלים לחקר ישראל. הרשימה החלה להיות נושא לדיון בצוות מומחים יחד עם מחלקת מהנדס העיר. עבודת הצוות לא הסתיימה והרשימה טרם פורסמה ברבים כפי שמחייב חוק התכנון והבנייה. בעיר נותרו עדיין שכונות בעלות ערך שימורי גבוה מבחינה היסטורית וארכיטקטונית, שאינן מוגנות דיין בתכניות סטטוטוריות, כמו שכונות רחביה, רוממה, מקור ברוך, אוהל שלמה, בית הכרם ועוד. 

ירושלים היא עיר תיירות בעלת חשיבות היסטורית, לאומית ובינלאומית מהמדרגה הראשונה. נושא השימור ראוי כי יעמוד בראש סדר העדיפויות של הרשות המקומית והממשלה. לצערנו, לא כך המצב. מבנים רבים נהרסים, שכונות ותיקות אינן מטופלות כראוי והמצב בעיר העתיקה חמור ומדאיג. בעיר ישנם אזורים המיועדים לשימור שמאוימים על ידי תכניות שונות ויזמויות. כמו למשל:

רחוב הנביאים – היווה ציר בנייה ייחודי ומרכזי בסוף המאה ה-19, לאורכו התפתחו רבים מהמוסדות החשובים בעיר. רחוב זה עומד להיפגע קשות כתוצאה מההחלטה להרחיבו ולהופכו לעורק תנועה. עוד קודם למימושה של תכנית זו הולכים ונהרסים לאורכו של הרחוב מבנים שפונו על ידי דייריהם כמו מתחם מע”צ, בית החולים לילדים (מריאנשטיפט) שהוא הראשון מסוגו במזרח התיכון שהוקם במאה ה-19. 

בית שוקן – הבית מהווה את אחת מיצירותיו של גדול האדריכלים היהודיים במאה ה-20, אריך מנדלסון, ונחשב ליצירת מופת אדריכלית. ועדת השימור העירונית אישרה את הריסתו ומאוחר יותר חזרה בה מהחלטתה.

שכונת הבוכרים – אחת השכונות ההיסטוריות היפות והייחודיות בעיר. השכונה עוברת זה שנים שינויים בלתי פוסקים המשנים את אופייה בתכלית.

תחנת הרכבת הטורקית – הוקמה בשלהי המאה ה-19 וחיברה בין ירושלים ליפו. האתר כיום מוזנח ומתפורר על אף היותו מוכרז כאתר לאומי. זאת ועוד, קיימת תכנית להזיז את המבנה דרומה ממקומו ואף להרוס חלק ממנו.

בית פרומין – המבנה שברחוב המלך ג’ורג שימש בין השנים 1950 ל-1966 כמשכן לכנסת, שפעלה בו מהקדנציה הראשונה ועד לחמישית. המבנה שימש אחר כך את משרד התיירות ונמכר ליזם פרטי. תכנית בנייה מאסיבית אמורה הייתה להחליף את המבנה ההיסטורי ולהרוסו.

מתחם שנלר – בית היתומים הסורי לשעבר ע”ש שנלר הוא אחד האתרים החשובים בעיר. למרות שקיים הסכם לפינוי המחנה הצבאי מהמקום בושש הפינוי לבוא ומשרד הביטחון אינו מתחזק כראוי את המבנים המיועדים לשימור. יש חשש שלאחר פינוי המחנה, המבנים שהוכרזו לשימור יפגעו כתוצאה מפיתוח לא מבוקר ולחצים פוליטיים של האוכלוסייה האמורה להתגורר במקום.

ספריית בני ברית - לאחר שימור 

ספריית בני ברית – לאחר שימור

בית החולים שערי צדק - כיום רשות השידור          

בית החולים שערי צדק – כיום רשות השידור

 

יש לצין גם פגיעה במבנים ואתרים בודדים בשכונות שונות בעיר, כמו למשל גרם המדרגות ברחוב המדרגות בשכונת נחלת אחים, או הרס מבנים בשכונת אהל שלמה, תוספת קומות ושינויים חיצוניים בבניינים רבים בטלביה וברחביה, מתן היתר לשינוי קיצוני בבית הטמפלרי במושבה הגרמנית, בניגוד גמור לתכנית סטטוטורית שאינה מתירה זאת, או הרס גן ילדים (השני שהוקם בירושלים) בחצר הישיבה עץ חיים ועוד. 

מהאמור לעיל מצטיירת תמונה קשה של חוסר יכולת של רשות מקומית להגן על שכיות החמדה המצויות בתחומה. מצב זה, אם יימשך, עלול לפגוע באופייה של העיר ובתנועת התיירות אליה. למרות האמור לעיל, עלה והתחזק נושא השימור בתודעה הציבורית בירושלים. הלחץ הציבורי גרם גם לרשות המקומית לפעול יותר בקידום נושא השימור באמצעות הצעדים הבאים:
• הכנת פרק על שימור במסגרת תכנית המתאר העירונית החדשה 
• הקמת מחלקה ייעודית לשימור 
• ייזום תכניות מפורטות לשכונות שלא הייתה להן תכנית השמה דגש על שימורן (רחביה, בית הכרם, מרכז העיר, המע”ר הצפוני ונחלאות)
• הפעלת תכנית לימוד לתלמידי חטיבות ביניים ותיכונים בנושא שימור 
• שילוט אתרים לשימור וחידוש שלטים ישנים
• פעולה שוטפת של ועדת השימור העירונית

יצירת קשר עם המחוז

    מצגות מחוז ירושלים

    מסע מרתק אל האתרים ההיסטוריים של ירושלים וסביבתה. המצגות בעריכת איציק שוויקי ומיכאל גינזבורג

    חדשות, פרויקטים, מאבקים ציבוריים ומאמרים

    עוגיות

    אתר זה משתמש בעוגיות כדי לשפר את הפונקציונליות של האתר, לספק לך חוויית גלישה טובה יותר ולאפשר לשותפים שלנו לפרסם לך.

    מידע המפרט על השימוש בעוגיות באתר זה וכיצד ניתן לדחות אותם, ניתן לצפות במדיניות העוגיות שלנו.

    על ידי שימוש באתר זה או לחיצה על “אני מסכים”, אתה מסכים לשימוש בעוגיות.

    Mail Yeuda dekel