מראשוני המוזיאונים בארץ, בית אהרנסון אוצר את סיפורה של ניל”י (“נצח ישראל לא ישקר”, שמואל א’, ט”ו, כ”ט), המחתרת העברית הראשונה שפעלה בארץ בשלהי מלחמת העולם הראשונה. באותה תקופה הייתה ארץ ישראל חלק מהאימפריה העותמאנית, שהשליטה משטר עריצות וטרור ואיימה על קיומו של היישוב היהודי. החל מ-1915 העבירה ניל”י לבריטים ידיעות וחומר מודיעיני רב על הצבא הטורקי, תנועותיו, דרכים, מקורות מים, מסלולי התקדמו וכדומה. הבן הבכור אהרון אהרנסון, אחיו אלכסנדר, אחותו שרה ואבשלום פיינברג הקימו את מחתרת ניל”י אליה חברו אנשים נוספים. רבים מחברי המחתרת שילמו בחייהם על פעילותם. המוזיאון הוקם בשנת 1956 בבית משפחת אהרנסון, שהיו גם בין מייסדי המושבה זכרון יעקב.
התכנית: סיור במוזיאון
כיתה: ד’, ה’, ו’, ז’, ח’, ט’, י’, י”א, י”ב
סיור במוזיאון החדש ובבתי המשפחה
עלות הפעילות: 25 ₪ לתלמיד
תכנית לבני מצווה בסימן “הנחלת מורשת ושימור הזכרון“
מוזיאון ניל”י מתעד ומשמר את מורשתם של בני משפחת אהרנסון וחברי מחתרת
ניל”י, מספר את מעשה גבורתם ועוז רוחם ומנציח את פועלם ותרומתם לסיום
השלטון התורכי וכניסת הבריטים לארץ ישראל.
המפגשים במוזיאון ניל”י יאפשרו לבני ובנות המצווה ללמוד ולחקור באופן חוויתי אודות דמויות מופת ומנהיגים אשר הטביעו חותם בעם היהודי והנחילו את מורשתם לדורות הבאים.
מפגש ראשון -“חלוץ מכל בחינה“- אהרן אהרנסון–מדען, יזם
אהרן אהרנסון גילם באישיותו תכונות של מדען ואיש חזון. הוא היה מדען, מדינאי, ציוני ומנהיג שעמד בראש מחתרת ניל”י, “נצח ישראל לא ישקר”.בזכות גילוי “אם החיטה” , זכה אהרן אהרנסון לשם עולמי. במפגש, נבין את חשיבות גילוי “אם החיטה” ונתנסה בעצמנו בניסוי מדעי שכולו חוויה, גילוי ו…הפתעה.
מפגש שני-“הכל בעיני המתבונן” – סדנת צלום
כולנו מתבוננים אחרת על המציאות. מה שאנחנו רואים ומבינים מצילום-לא כל מי שצופה בתמונה יבין ולהיפך. בסדנא נלמד מספר כלים וכללים פשוטים אשר באמצעותם כל אחת ואחד יפיק תמונות מעניינות ויפות יותר. התוצאות מיידיות!
אחרי כל הסבר תיאורטי של כלי או כלל ניישם מיד בעודנו פוסעים בתפאורה היפה של זכרון-יעקב.כל אחד מאיתנו יכול להתבונן, להביע וליצור בדרך ייחודית ומשמעותית לו.
מפגש שלישי –לקראת חג פורים–שתי מנהיגות שרה אהרנסון ומלכת אסתר
סיפורן של שתי מנהיגות, סיפור על אחריות, מנהיגות, גבורה, אומץ והעצמה נשית.
מפגש רביעי –חפצים בשרשרת הדורות– מפגש בן דורי עם חפצים.
לכולנו יש בבית חפץ כזה – משהו שמספר סיפור משפחתי ומחבר אותנו לסיפורו של עם ישראל כולו.במפגש בין דורי של בני המצווה עם בני הגיל השלישי -סבים וסבתות נספר את הסיפור האישי ונלמד על הסיפור הלאומי באמצעות חפצים.
מפגש חמישי–מדריכים צעירים-“משמרי הזכרון ומנחילי המורשת לדורות הבאים”
סדנת הדרכה מעצימה-בני המצווה יקבלו כלים להדרכה במוזיאון ניל”י, בבית אהרנסון ויוכלו להגיע עם בני המשפחה ולהדריכם במוזיאון.
דברי סיכום וחלוקת תעודות למשתתפים בתכנית “בני מצווה ” במוזאון ניל”י- בית אהרנסון.
המחיר הכולל לכל המפגשים 5500 ש”ח