חפש:
0
סל קניות

אין מוצרים בסל הקניות.

תפריט תכניות חינוכיות מספר 15522 במערכת גפ"ן

מוזיאון המזגגה

בלב קיבוץ נחשולים ניצב מבנה אבן מרשים משנת 1891, שנבנה על ידי הברון אדמונד דה רוטשילד כבית חרושת לתעשיית בקבוקי זכוכית עבור היקבים בזכרון יעקב וראשון לציון. בית החרושת נוהל על ידי מאיר דיזנגוף, לימים ראש העיר הראשון של תל אביב. המזגגה נסגרה כשלוש שנים לאחר פתיחתה בעקבות מחלת הקדחת וחוסר כדאיות כלכלית, ולאחר שכל עובדיה ומומחי הזכוכית נטשו את המקום. בשנת 1980 שופץ המבנה בחלקו על ידי חברי קיבוץ נחשולים והפך למוזיאון. לאחרונה שוחזרו על ידי המועצה לשימור אתרים גגות הרעפים, נוספו חלונות, דלתות וגרם המדרגות המקורי.

 

שם הפעילות:

יזמות ומיזם הברון

סיפור היזמות התעשייתית של הברון אדמונד דה רוטשילד ותמיכתו במפעל ההתיישבות הציונית בתקופת העלייה הראשונה. נציג את התכנית העסקית  שהגיש מאיר דיזנגוף לברון, כולל קשיי התקופה. נכיר את הדמויות שפעלו במזגגה ואת ניסיונות גיוס כוח אדם נוסף, מערך השיווק, ניהול הסיכונים, חומרי הגלם, הטמעת טכנולוגיות עכשוויות מול אתגרי התקופה.

מכיתה ד’ ועד י”ב

 

אוצרות מן המצולות

ספינה טרופה נחשפה במצולות המפרץ  והארכיאולוגים יוצאים לחקור אותה. איך מתבצעת חפירה בים? כיצד מודדים, משרטטים, מתעדים, ומהם שיקולי שימורה או כיסוייה שוב בחול הים? נלמד ממחקר זה כיצד התנהלו ספנים בים, אמונות יורדי הים, כלי דיג, נתיבי מסחר ימי ועוד. התצוגה מדמה אתר תת ימי מלווה בסרטון.

מגן ועד כיתה י”ב

 

דמויות מן העבר

על הברון אדמונד דה רוטשילד, מאיר דיזנגוף וצינה, הרופא ד”ר הילל יפה ועוד דמויות מראשית ההתיישבות במקום. “נצלול” בזמן ונציג את נפוליאון בונפרטה ומסעו הטרגי בארץ ישראל, אבירים מתקופת מסעי הצלב, אנטיוכוס ומלחמתו בטריפון המורד ועוד דמויות צבעוניות ומרתקות הקשורות למסע בזמן שנערוך בסיורנו.

מכיתה ד’ ועד י”ב

 

יוון ורומא

שתי התרבויות הקדומות השפיעו על ארץ ישראל בכל תחומי החיים כפי שמשתקף בממצאים הארכיאולוגיים מתל דור וממצולות הים. ההשפעה של יוון ורומא נכרת מאד בארכיטקטורה, בתוכנית העיר, בדת ובאמונות העממיות, בחפצי היום יום ובאמנות. מה לבשו ? כיצד בישלו ומה אכלו? אופנת תסרוקות וכובעים, כלי נשק וכלי מאור ועוד.

מכיתה ו’ ועד י”ב

 

נפלאות הזכוכית

הזכוכית הינה חומר המלווה את האדם כבר אלפי שנים, והוא נוכח גם היום בעולמנו הטכנולוגי. נספר את אגדת גילוי הזכוכית על ידי הפניקים, טכניקות הפקה ועיצוב בעבר, תכונות הזכוכית, נדון במהפכות שעברה התעשייה ונחשוף בפניכם את הפסיפס המרהיב המשובץ בזכוכית צבעונית. נקנח בתערוכה של אמנות זכוכית עכשווית. ניתנת האופציה להזמנת אומן שידגים עבודה עם מבער.

מגן ועד כיתה י”ב

 

סדנת שימור

מבנה המזגגה הינו מבנה היסטורי מראשית ההתיישבות הציונית, ולכן תהליכי תיעודו ושימורו מעוגנים בחוקי שימור קפדניים. גם הממצאים הארכיאולוגיים הנחשפים בתל דור ובים כפופים לחוקי שימור ורפאות המוכתבים על ידי משמרי רשות העתיקות. על ההתלבטויות וההחלטות העומדות בפני המשמר, על העבודה השוטפת במוזיאון ועל עבודת הרפאות נלמד בסדנה תוך כדי משחק.

מכיתה ו’ ועד ח’

 

צבעים מן הטבע

החיים בעת העתיקה כפי שהם משתקפים בממצא הארכיאולוגי היו נטולי צבע בעיקר. אנו פוגשים צבעים בתהליכי הכנת כלי זכוכית להם נוספו מינרלים מיוחדים, ברצפות פסיפס מרהיבות, בצבעי איפור, בעיטור כדי חרס, בטיח צבעוני (פרסקו), ונדגיש את התהליך המיוחד של הפקת צבעי הארגמן והתכלת, תהליך שהיה סודם של הפניקים. הנושא יורחב בשל יחודו למוזיאון וילווה במצגת.

מכיתה ב’ ועד י”ב

 

סוד התכלת ודגל המדינה

בתכנית ייחודית זו נעסוק במקור ההשראה לדגל מדינתו הלקוח מן המקורות היהודיים, בצבע התכלת של הפרוכת, בגדי הכהן ובפתיל התכלת שהינו חלק מציצית הטלית. מהי אותה תכלת מסתורית ומדוע היא נדרשת במצוות הציצית? נפגוש את הפניקים שהפקת צבע התכלת היה סודם, נלמד על פיענוח התהליך במחקר ונבין מדוע נבחרה התכלת כצבע המועדף והמזוהה עם עם ישראל. 

מכיתה ד’ ועד ח’

 

האספקטים הכימיים בשדה הארכיאולוגי

במסגרת הסיור נלמד על זכוכית כחומר גלם, מרכיביה ותהליכי ייצורה. בנוסף נלמד על הבדיקות הכימיות הנערכות לממצאים הארכיאולוגיים במעבדות האוניברסיטה לקביעת גילם ומקורם הגיאוגרפי, נבין מהם התהליכים העוברים על ממצאים מן הים, ונתמקד בנושא התכלת והארגמן, שיטות הפקתם מחלזונות ימיים והריאקציות הביו כימיות בתהליך צביעת אריגים טבעיים בעבר.

מכיתה ז’ ועד י”ב

מיצוי ומצוינות– שילוב כוחות

הקשר בין מיצוי יכולות אישיות וחתירה למצוינות בקבוצה להשגת המטרה בניית ספינה וניווטה בין הגלים דורשים שיתוף פעולה בין גורמים רבים השואפים לבטא ולמצות את יכולותיהם האישיות. מהלך כזה מחבר כישורים

וכישרונות רבים החוברים יחד לפעולת צוות מורכבת ומתמשכת, רק שילוב של ידע, ניסיון, יוזמה ועבודה משותפת תצלח את המשימה.

מכיתה ו’ ועד י”ב

 

פיזיקה ומדעים

בחצר המזגגה מוצבת רפליקה מדויקת של ספינה מהמאה ה4 לפני הספירה , שנתגלתה בחפיות תת ימיות בסמוך לדור . באמצעות הרפליקה נכיר את נתיבי השייט את המטען חקר העץ ועקרונות פיסיקליים עליהם נרחיב : ציפה, חוק הפעולה והתגובה ,יציבות, לחץ אוויר, עגינה, מבנה ספינה, הגלים.

מכיתה ז’ ועד י”ב

 

אדריכלות

אדריכלות ייחודית למבנה המזגגה , על רקע התקופה הכרת מושגים בבניה, חזות חיצונית ביחס לסביבה, שימוק המבנה והתאמתו למוזיאון.

מגמת אדריכלות כיתה י”א ועד י”ב

 

FacebookTwitterShare

צור קשר עם האתר

    פרטי יצירת קשר